Africké, juhoamerické či belgické jedlo aj v našom meste

21.04.2016 08:29:54
Africké, juhoamerické či belgické jedlo aj v našom meste

Pozývame vás na 14. ročník festivalu dobrého jedla, chutí a vôní – Gastrofestival 2016, ktorý sa bude konať v dňoch 26. až 28. apríla tohto roku v priestoroch SOŠ obchodu a služieb na Jilemnického ulici.

Gastrofestival je už tradične praktickou maturitnou skúškou študentov odborov hotelová akadémia a podnikanie v remeslách a službách na SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom. Študenti nás už teraz lákajú na mnoho zaujímavých jedál:

Reštaurácia Bruggy pozýva hostí na belgické špeciality ako Waterzooi z dusenej koreňovej zeleniny s kúskami morskej tresky, kuraciu paštétu s hroznovým dipom a bagetkou, žeruchovú polievku s plátkom opečenej anglickej slaniny, hovädzí flámsky guláš či zapekanú čakanku. Špecialitou reštaurácie bude dusený králik na tmavom pive so sušenými slivkami v pomarančovej šťave, podávaný s varenými baby zemiakmi. Po skvelom jedle môžete ochutnať typické belgické pivo.

Milovníkom steakov z kvalitnej hovädzej argentínskej sviečkovice odporúčame reštauráciu El imperio del sol. K steakom neodmysliteľne patria rôzne druhy omáčok, napríklad barbecue omáčka, pikantná salsa chimichurri a prílohy ako grilovaná zelenina či pečené zemiaky s rozmarínom. Ako studené predjedlo ponúka čerstvý tatársky biftek s opečenými toastami a pre tých, ktorí milujú polievky, netypickú krémovú kukuričnú polievku. K dobrému jedlu patrí červené suché víno z oblasti Chile alebo domáca citrusová a jazmínová limonáda.

Ochutnať môžete aj pštrosie mäso

Kúsok gastronómie a tradícií Afriky prináša reštaurácia Volstruis, ktorá sa zamerala na netradičné jedlá z oblasti Egypta, Juhoafrickej republiky, Maroka a Tuniska. Špecialitou budú pštrosie plátky na mandarínkovej omáčke s banánovým kuskusom. Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie na svete. Gurmáni si určite pochutia na marockom kuracom mäse so sladkými zemiakmi batatmi, arašidovej polievke, originálnom africkom čaji rooibos a kaktusovom miešanom nápoji.

Pre milovníkov slovenskej kuchyne

Slovenská koliba „Tristo hrmených“ ponúka tradičnú cesnakovú polievku s opekanými krutónmi, zabíjačkový tanier pre dve osoby, pečené bravčové rebrá na rozmaríne s opekanými zemiakmi. Samozrejme, nesmú chýbať strapačky s kyslou bielou kapustou a domácou slaninou a tradičné pivo regionálnej značky.

Ak milujete taliansku kuchyňu, tak reštaurácia La Strada Romana s domácimi cestovinami je pre vás to pravé. Študenti prevádzkujúci túto reštauráciu si pre hostí ako predjedlo pripravili zapekané plnené šampiňóny, špenátový krém s prosciuottom a opečenou bagetkou. Medzi hotové jedlá zaradili hovädziu sviečkovicu na rukole a teľacie plátky s pečenými zemiakmi a kapary omáčkou. Ako dezert odporúčajú pannacotu s horúcimi jahodami.

Keďže káva a dezert patria na koniec menu, rozprávková kaviareň Café La Fée vás pozýva na dobrú kávu a sladké dezerty ako napríklad baklava, créme brullée, čokoládový cheesecake s chilli, zapekané blumy (slivky) s čučoriedkami a krémom mascarpone alebo špeciálnu kávu s vanilkovou zmrzlinou.

Počas Gastrofestivalu sa študenti školy postarajú nielen o sýte žalúdky, ale aj o pekné účesy v kaderníctve Sofia, ktoré bude zriadené v talianskom štýle v rámci projektu Erasmus+ „Mládež a tradície otvárajú hranice“. Realizácia projektu končí v máji tohto roku.

Vo všetkých strediskách čaká zákazníkov štýlové prostredie, kvalitné služby, dobré jedlo, príjemný a usmievavý personál.

 

Ďalšie články - Naše mesto

Žiarski gymnazisti získali so svojím projektom viacero ocenení
19.04.2024 10:33:07

Žiarski gymnazisti získali so svojím projektom viacero ocenení

V utorok 16. apríla sa v priestoroch slávnostnej auly Ekonomickej fakulty UMB uskutočnil Festival podnikavosti pod záštitou organizácie Rozbehni sa!, Banskobystrického samosprávneho kraja a Dobrého kraja, Rozvojovej agentúry BBSK. V projekte sa so...

Klienti zo sociálneho zariadenia v Ladomerskej Vieske sa presťahovali do nového
18.04.2024 07:12:20

Klienti zo sociálneho zariadenia v Ladomerskej Vieske sa presťahovali do nového

Projekt deinštitucionalizácie Zariadenia sociálnych služieb Radmera (predtým DSS Ladomerská Vieska) sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Klienti môžu vďaka rozsiahlej rekonštrukcii žiť kvalitnejší život v podnetnom prostredí a byť integrovaní...

Objemný odpad nepatrí do stojísk zberných nádob
16.04.2024 11:50:03

Objemný odpad nepatrí do stojísk zberných nádob

V dňoch od 22. do 26. apríla sa v našom meste uskutočnia Dni jarnej čistoty. Počas týždňa majú občania možnosť zadarmo zbaviť sa nadrozmerného odpadu zo svojich domácností. Objemného odpadu by sa však mali zbaviť aj zo stojísk zberných nádob...

Naplánované sú tri kosby mesta. S prvým kosením sa začalo na začiatku apríla
15.04.2024 09:10:53

Naplánované sú tri kosby mesta. S prvým kosením sa začalo na začiatku apríla

S prvým tohtoročným kosením mesta sa začalo už v pondelok 8. apríla. Na kosení sa podieľa približne trinásť pracovníkov mestských Technických služieb, ďalší zamestnanci sú zapojení do prác, ktoré súvisia s odburiňovaním. V tomto roku sú plánované tri...

logo_mestske_noviny.png
logo_atv.png
logo_mskc.png
logo_kinohron.png
logo_technicke_sro.png
logo_technicke_as.png
logo_msk.png
logo_fkpohronie.png