Gastrofestival 2018

24.04.2018 09:54:03
Gastrofestival 2018

Študenti odboru hotelová akadémia, podnikanie v remeslách a službách a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Žiari nad Hronom pre vás opäť, v rámci praktickej maturitnej skúšky z odborných predmetov, pripravia  gastronomický zážitok.

V dňoch 24. až 26. apríla pozývame všetkých milovníkov dobrého jedla na  XVI. ročník Gastrofestivalu. Tento rok si študenti pre svojich hostí pripravili chutnú ponuku tradičných i netradičných jedál a nápojov, podávaných v originálnom prostredí rôznych národných reštaurácií.

Vo vietnamskej reštaurácií Pho sú v ponuke tradičné jarné závitky, varené ryžové rezance s kúskami opečenej hovädzej sviečkovice a zeleninou, pečené kúsky bôčika na karameli s jazmínovu ryžou a opekané ryžové rezance so zeleninou a bambusovými výhonkami. Chutným zážitkom bude špecialita šéfkuchára – tradičná vietnamská polievka Pho ga. Študenti vás radi obslúžia formou jednoduchej obsluhy v štýlovo zariadenej reštaurácii. Túto reštauráciu odporúčame náročnejším hosťom, ktorí sa neboja experimentovať a jesť paličkami.

Staršiu generáciu možno nostalgicky osloví ruská reštaurácia U medveďa, ktorej atmosféru budú dopĺňať tóny typických piesní, neodmysliteľný čaj zo samovaru a maskot reštaurácie. Z pokrmov sú v ponuke pečené lievance z kysnutého cesta, podávané s kyslou smotanou a kaviárom, losos v horčicovo-medovej marináde s grilovanou zeleninou, ale aj tradičný boršč, šašlik či pelmene.

Ten, kto sa chce ocitnúť vo farebnom raji a neodolá bohyni Gangy,  určite zavíta do indickej reštaurácie Raay. Manažéri reštaurácie sa inšpirovali receptami priamo od indického šéfkuchára a zostavili zaujímavú ponuku jedál a nápojov, ako napríklad vyprážané cibuľové krúžky s jogurtovo-cesnakovým dipom, pečené jahňacie kotlety s dusenou šošovicou a jogurtovo-medovým dipom, dusené kuracie rezance na kari omáčke s plackami chapati a krevetové rizoto. Ak neochutnáte čaj masala, určite oľutujete.

Kto sa bojí experimentovať, môže v moravskej reštaurácii Moravia vyskúšať tradičného pečeného pstruha na masle s varenými zemiakmi, moravského vrabca s dusenou kapustou a „houskovým knedlíkem“, duseného králika s brusnicovou omáčkou a nokmi. Určite ochutnajte aj typický moravský slaný tvarohový koláč -  frgál a pivo „od susedov“.

Zástancovia tradičnej slovenskej kuchyne si prídu na svoje v slovenskej reštaurácii Gron. Región Gron združuje obce z okolia Novej Bane a Žarnovice. Z múčnych jedál sú v ponuke chutné perky plnené lekvárom, posypané makom a orechmi, netradičné špaldovo-tekvicové halušky s kyslou smotanou, opraženou cibuľkou a slaninkou a vyprážané bryndzové krokety na červenej cibuli so smotanovo kôprovým dipom. Milovníci mäsa si môžu vychutnať pečené bravčové rebierka s horčicou, chrenom, feferónmi, kyslou kapustou a baraními rohmi alebo pečené plátky bravčovej panenky s medvedím cesnakom, obalené slaninou na mrkvovo-zelerovom pyré. No a nezabudlo sa ani na naše tradičné regionálne pivo.

Študenti určite oslovia aj milovníkov kvalitnej kávy, umenia francúzskych impresionistov a live koncertov. Kaviareň Café Chez Monet si pripravila veľmi obľúbené makrónky, jablkové tarte s karamelom, francúzsky dezert z piškótového cesta, čučoriedkového želé a mirror polevou, pohár plnený mangovým pyré s mascarpone krémom. Šikovní barmani vám namiešajú levanduľovo – čučoriedkovú alebo malinovú limonádu so zázvorom. Ochotní baristi  pripravia výborné ristretto, espresso, espresso lungo, macchiato alebo doppio, cappuccino, latte macchiato alebo špeciálne chococino.  Výberová káva dobrej značky, čerstvo upražená a namletá a tiež sladké pokušenia nám predsa spríjemňujú život, zaháňame nimi stres, sú radosťou detí a dospelých, otvárajú dvere priateľskej atmosfére a nevieme si bez nich predstaviť ani jeden deň.

Vybraná ponuka jedál a nápojov určite pošteklila vaše chuťové poháriky. Nenechajte si ujsť komplexný gastronomický zážitok v podobe chutného jedla, kvalitných nápojov, príjemného prostredia, usmievavého personálu a bezkonkurenčných cien.

Podporte mladých, nadšených študentov, budúcich podnikateľov v oblasti hotelierstva a gastronómie.

 

Ďalšie články - Naše mesto

Autobusová stanica bude mať konečne čakáreň
22.04.2024 10:14:15

Autobusová stanica bude mať konečne čakáreň

Autobusovú stanicu v Žiari nad Hronom niekoľko rokov prevádzkovala spoločnosť SAD Zvolen, od júla minulého roka má stanicu v prenájme mestská spoločnosť Technické služby. Samospráva ešte vlani na jar vypovedala zmluvu pôvodnému nájomcovi, dopravca...

Žiarski gymnazisti získali so svojím projektom viacero ocenení
19.04.2024 10:33:07

Žiarski gymnazisti získali so svojím projektom viacero ocenení

V utorok 16. apríla sa v priestoroch slávnostnej auly Ekonomickej fakulty UMB uskutočnil Festival podnikavosti pod záštitou organizácie Rozbehni sa!, Banskobystrického samosprávneho kraja a Dobrého kraja, Rozvojovej agentúry BBSK. V projekte sa so...

Klienti zo sociálneho zariadenia v Ladomerskej Vieske sa presťahovali do nového
18.04.2024 07:12:20

Klienti zo sociálneho zariadenia v Ladomerskej Vieske sa presťahovali do nového

Projekt deinštitucionalizácie Zariadenia sociálnych služieb Radmera (predtým DSS Ladomerská Vieska) sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Klienti môžu vďaka rozsiahlej rekonštrukcii žiť kvalitnejší život v podnetnom prostredí a byť integrovaní...

Objemný odpad nepatrí do stojísk zberných nádob
16.04.2024 11:50:03

Objemný odpad nepatrí do stojísk zberných nádob

V dňoch od 22. do 26. apríla sa v našom meste uskutočnia Dni jarnej čistoty. Počas týždňa majú občania možnosť zadarmo zbaviť sa nadrozmerného odpadu zo svojich domácností. Objemného odpadu by sa však mali zbaviť aj zo stojísk zberných nádob...

logo_mestske_noviny.png
logo_atv.png
logo_mskc.png
logo_kinohron.png
logo_technicke_sro.png
logo_technicke_as.png
logo_msk.png
logo_fkpohronie.png