Dnes je 24.02.2018, meniny má Matej.   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

23.02.2018 12:45:25 Naše mesto

Máte doma predškoláka? Čo všetko musí ovládať pri zápise do školy?

Prihlásenie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky do základnej školy sa koná od 1. apríla do 30. apríla, ktorý predchádza ...

23.02.2018 12:40:53 Naše mesto

Zápis do základnej školy

V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z.  – školský zákon prebieha zápis do základných škôl v termíne od 1. apríla do ...

23.02.2018 10:00:26 Naše mesto

Mesto chce posilniť počet mestských policajtov

V súlade so zákonom o obecnej polícii rozhoduje o jej mzdových či technických prostriedkoch zastupiteľstvo. Na februárovom zasadnutí MsZ preto poslanci rozhodovali aj ...

22.02.2018 13:15:54 Naše mesto

Z februárového zasadnutia mestského zastupiteľstva

Vo štvrtok 22. februára sa konalo 1. zasadnutie MsZ v tomto roku. Zúčastnilo sa ho 18 poslancov. V úvode zasadnutia hlavný ekonóm ...

19.02.2018 08:33:09 Šport

Basketbal: Mladší minižiaci Zvolenu nič nedarovali

MŠK BK Žiar nad Hronom – BK ZŠ Zvolen 78:12 (35:5) Body: Valent Matej 24, Horváth Filip 21, Herich Adam ...

14.02.2018 15:01:56 Naše mesto

Aj keď je streda, so svadbami akoby sa roztrhlo vrece

Deň zaľúbených prepukol naplno aj v našom meste. Až tri mladé páry si dnes povedia „ÁNO“ a spečatia svoj vzťah manželským zväzkom. ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 Linka zimnej údržby: 0915 317 044
 SMS info - odoberajte SMS od mesta priamo do vášho mobilu