Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku
Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.
Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.
A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.
Peter Mosný
Súvisiace články:
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Staré mesto
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Naše mesto a doba rímska
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Slovania
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Stredovek
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Chráňme si mesto
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Tragické výročie
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Kostol v Kupči
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Vznik Žiarskej kotliny
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Počiatky osídlenia Žiarskej kotliny
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Žiarska kotlina v mladšej dobe kamennej
Ďalšie články - Naše mesto
Odkrývame históriu mesta: Veľká noc v Svätom Kríži nad Hronom
Veľkonočné sviatky a ich oslavovanie siaha do pohanských dôb. Slovania, ako aj Germáni, tak oslavovali prebudenie prírody po zimnom spánku a obnovenie života. V tom čase Židia oslavovali svoje oslobodenie z egyptského zajatia. Na tieto slávnosti sa...
Študenti žiarskeho gymnázia sa zapojili do čistenia mesta
Mesto Žiar nad Hronom každoročne na jar vyzýva širokú verejnosť, aby sa zapojila do aktivity čistenia svojho okolia a mesta od čiernych skládok. Mesto v rámci tejto aktivity poskytuje materiál vo forme vriec a následný odvoz odpadu a jeho likvidáciu...
Pri návšteve plavárne alebo IV. ZŠ môžete využiť uzamykateľné prístrešky na bicykle
Mesto Žiar nad Hronom prináša novú možnosť pre všetkých, ktorí majú radi cyklistiku a snažia sa o ekologickejšiu formu dopravy. Je to krok k zdravšiemu životnému štýlu a k podpore trvalo udržateľnej mobility v našom meste. A myslíme na všetkých...
Preventívne opatrenia na zníženie požiarovosti súvisiacej s vypaľovaním suchých trávnatých porastov
Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Žiari nad Hronom upozorňuje občanov na zákaz vypaľovania porastov, bylín kríkov a stromov. Každoročné štatistiky požiarovosti ukazujú, že napriek sústavnému zdôrazňovaniu škodlivosti a nebezpečnosti...