Gastrofestival 2018
Študenti odboru hotelová akadémia, podnikanie v remeslách a službách a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Žiari nad Hronom pre vás opäť, v rámci praktickej maturitnej skúšky z odborných predmetov, pripravia gastronomický zážitok.
V dňoch 24. až 26. apríla pozývame všetkých milovníkov dobrého jedla na XVI. ročník Gastrofestivalu. Tento rok si študenti pre svojich hostí pripravili chutnú ponuku tradičných i netradičných jedál a nápojov, podávaných v originálnom prostredí rôznych národných reštaurácií.
Vo vietnamskej reštaurácií Pho sú v ponuke tradičné jarné závitky, varené ryžové rezance s kúskami opečenej hovädzej sviečkovice a zeleninou, pečené kúsky bôčika na karameli s jazmínovu ryžou a opekané ryžové rezance so zeleninou a bambusovými výhonkami. Chutným zážitkom bude špecialita šéfkuchára – tradičná vietnamská polievka Pho ga. Študenti vás radi obslúžia formou jednoduchej obsluhy v štýlovo zariadenej reštaurácii. Túto reštauráciu odporúčame náročnejším hosťom, ktorí sa neboja experimentovať a jesť paličkami.
Staršiu generáciu možno nostalgicky osloví ruská reštaurácia U medveďa, ktorej atmosféru budú dopĺňať tóny typických piesní, neodmysliteľný čaj zo samovaru a maskot reštaurácie. Z pokrmov sú v ponuke pečené lievance z kysnutého cesta, podávané s kyslou smotanou a kaviárom, losos v horčicovo-medovej marináde s grilovanou zeleninou, ale aj tradičný boršč, šašlik či pelmene.
Ten, kto sa chce ocitnúť vo farebnom raji a neodolá bohyni Gangy, určite zavíta do indickej reštaurácie Raay. Manažéri reštaurácie sa inšpirovali receptami priamo od indického šéfkuchára a zostavili zaujímavú ponuku jedál a nápojov, ako napríklad vyprážané cibuľové krúžky s jogurtovo-cesnakovým dipom, pečené jahňacie kotlety s dusenou šošovicou a jogurtovo-medovým dipom, dusené kuracie rezance na kari omáčke s plackami chapati a krevetové rizoto. Ak neochutnáte čaj masala, určite oľutujete.
Kto sa bojí experimentovať, môže v moravskej reštaurácii Moravia vyskúšať tradičného pečeného pstruha na masle s varenými zemiakmi, moravského vrabca s dusenou kapustou a „houskovým knedlíkem“, duseného králika s brusnicovou omáčkou a nokmi. Určite ochutnajte aj typický moravský slaný tvarohový koláč - frgál a pivo „od susedov“.
Zástancovia tradičnej slovenskej kuchyne si prídu na svoje v slovenskej reštaurácii Gron. Región Gron združuje obce z okolia Novej Bane a Žarnovice. Z múčnych jedál sú v ponuke chutné perky plnené lekvárom, posypané makom a orechmi, netradičné špaldovo-tekvicové halušky s kyslou smotanou, opraženou cibuľkou a slaninkou a vyprážané bryndzové krokety na červenej cibuli so smotanovo kôprovým dipom. Milovníci mäsa si môžu vychutnať pečené bravčové rebierka s horčicou, chrenom, feferónmi, kyslou kapustou a baraními rohmi alebo pečené plátky bravčovej panenky s medvedím cesnakom, obalené slaninou na mrkvovo-zelerovom pyré. No a nezabudlo sa ani na naše tradičné regionálne pivo.
Študenti určite oslovia aj milovníkov kvalitnej kávy, umenia francúzskych impresionistov a live koncertov. Kaviareň Café Chez Monet si pripravila veľmi obľúbené makrónky, jablkové tarte s karamelom, francúzsky dezert z piškótového cesta, čučoriedkového želé a mirror polevou, pohár plnený mangovým pyré s mascarpone krémom. Šikovní barmani vám namiešajú levanduľovo – čučoriedkovú alebo malinovú limonádu so zázvorom. Ochotní baristi pripravia výborné ristretto, espresso, espresso lungo, macchiato alebo doppio, cappuccino, latte macchiato alebo špeciálne chococino. Výberová káva dobrej značky, čerstvo upražená a namletá a tiež sladké pokušenia nám predsa spríjemňujú život, zaháňame nimi stres, sú radosťou detí a dospelých, otvárajú dvere priateľskej atmosfére a nevieme si bez nich predstaviť ani jeden deň.
Vybraná ponuka jedál a nápojov určite pošteklila vaše chuťové poháriky. Nenechajte si ujsť komplexný gastronomický zážitok v podobe chutného jedla, kvalitných nápojov, príjemného prostredia, usmievavého personálu a bezkonkurenčných cien.
Podporte mladých, nadšených študentov, budúcich podnikateľov v oblasti hotelierstva a gastronómie.
Ďalšie články - Naše mesto
Z aprílového zasadnutia mestského zastupiteľstva
Vo štvrtok 25. apríla sa uskutočnilo druhé riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom. Zúčastnilo sa ho 17 poslancov. Schválili na ňom, okrem iného, aj prijatie úverov od Environmentálneho fondu na fotovoltické články a rekonštrukciu...
Autobusová stanica bude mať konečne čakáreň
Autobusovú stanicu v Žiari nad Hronom niekoľko rokov prevádzkovala spoločnosť SAD Zvolen, od júla minulého roka má stanicu v prenájme mestská spoločnosť Technické služby. Samospráva ešte vlani na jar vypovedala zmluvu pôvodnému nájomcovi, dopravca...
Žiarski gymnazisti získali so svojím projektom viacero ocenení
V utorok 16. apríla sa v priestoroch slávnostnej auly Ekonomickej fakulty UMB uskutočnil Festival podnikavosti pod záštitou organizácie Rozbehni sa!, Banskobystrického samosprávneho kraja a Dobrého kraja, Rozvojovej agentúry BBSK. V projekte sa so...
Klienti zo sociálneho zariadenia v Ladomerskej Vieske sa presťahovali do nového
Projekt deinštitucionalizácie Zariadenia sociálnych služieb Radmera (predtým DSS Ladomerská Vieska) sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Klienti môžu vďaka rozsiahlej rekonštrukcii žiť kvalitnejší život v podnetnom prostredí a byť integrovaní...