Dnes je 21.07.2019, meniny má Daniel.   

Gastrofestival 2018

Zverejnené: 24.04.2018 09:54:03 |   | vytlačiť
obr: Gastrofestival 2018

Študenti odboru hotelová akadémia, podnikanie v remeslách a službách a učitelia Strednej odbornej školy obchodu a služieb na Jilemnického ulici v Žiari nad Hronom pre vás opäť, v rámci praktickej maturitnej skúšky z odborných predmetov, pripravia  gastronomický zážitok.

V dňoch 24. až 26. apríla pozývame všetkých milovníkov dobrého jedla na  XVI. ročník Gastrofestivalu. Tento rok si študenti pre svojich hostí pripravili chutnú ponuku tradičných i netradičných jedál a nápojov, podávaných v originálnom prostredí rôznych národných reštaurácií.

Vo vietnamskej reštaurácií Pho sú v ponuke tradičné jarné závitky, varené ryžové rezance s kúskami opečenej hovädzej sviečkovice a zeleninou, pečené kúsky bôčika na karameli s jazmínovu ryžou a opekané ryžové rezance so zeleninou a bambusovými výhonkami. Chutným zážitkom bude špecialita šéfkuchára – tradičná vietnamská polievka Pho ga. Študenti vás radi obslúžia formou jednoduchej obsluhy v štýlovo zariadenej reštaurácii. Túto reštauráciu odporúčame náročnejším hosťom, ktorí sa neboja experimentovať a jesť paličkami.

Staršiu generáciu možno nostalgicky osloví ruská reštaurácia U medveďa, ktorej atmosféru budú dopĺňať tóny typických piesní, neodmysliteľný čaj zo samovaru a maskot reštaurácie. Z pokrmov sú v ponuke pečené lievance z kysnutého cesta, podávané s kyslou smotanou a kaviárom, losos v horčicovo-medovej marináde s grilovanou zeleninou, ale aj tradičný boršč, šašlik či pelmene.

Ten, kto sa chce ocitnúť vo farebnom raji a neodolá bohyni Gangy,  určite zavíta do indickej reštaurácie Raay. Manažéri reštaurácie sa inšpirovali receptami priamo od indického šéfkuchára a zostavili zaujímavú ponuku jedál a nápojov, ako napríklad vyprážané cibuľové krúžky s jogurtovo-cesnakovým dipom, pečené jahňacie kotlety s dusenou šošovicou a jogurtovo-medovým dipom, dusené kuracie rezance na kari omáčke s plackami chapati a krevetové rizoto. Ak neochutnáte čaj masala, určite oľutujete.

Kto sa bojí experimentovať, môže v moravskej reštaurácii Moravia vyskúšať tradičného pečeného pstruha na masle s varenými zemiakmi, moravského vrabca s dusenou kapustou a „houskovým knedlíkem“, duseného králika s brusnicovou omáčkou a nokmi. Určite ochutnajte aj typický moravský slaný tvarohový koláč -  frgál a pivo „od susedov“.

Zástancovia tradičnej slovenskej kuchyne si prídu na svoje v slovenskej reštaurácii Gron. Región Gron združuje obce z okolia Novej Bane a Žarnovice. Z múčnych jedál sú v ponuke chutné perky plnené lekvárom, posypané makom a orechmi, netradičné špaldovo-tekvicové halušky s kyslou smotanou, opraženou cibuľkou a slaninkou a vyprážané bryndzové krokety na červenej cibuli so smotanovo kôprovým dipom. Milovníci mäsa si môžu vychutnať pečené bravčové rebierka s horčicou, chrenom, feferónmi, kyslou kapustou a baraními rohmi alebo pečené plátky bravčovej panenky s medvedím cesnakom, obalené slaninou na mrkvovo-zelerovom pyré. No a nezabudlo sa ani na naše tradičné regionálne pivo.

Študenti určite oslovia aj milovníkov kvalitnej kávy, umenia francúzskych impresionistov a live koncertov. Kaviareň Café Chez Monet si pripravila veľmi obľúbené makrónky, jablkové tarte s karamelom, francúzsky dezert z piškótového cesta, čučoriedkového želé a mirror polevou, pohár plnený mangovým pyré s mascarpone krémom. Šikovní barmani vám namiešajú levanduľovo – čučoriedkovú alebo malinovú limonádu so zázvorom. Ochotní baristi  pripravia výborné ristretto, espresso, espresso lungo, macchiato alebo doppio, cappuccino, latte macchiato alebo špeciálne chococino.  Výberová káva dobrej značky, čerstvo upražená a namletá a tiež sladké pokušenia nám predsa spríjemňujú život, zaháňame nimi stres, sú radosťou detí a dospelých, otvárajú dvere priateľskej atmosfére a nevieme si bez nich predstaviť ani jeden deň.

Vybraná ponuka jedál a nápojov určite pošteklila vaše chuťové poháriky. Nenechajte si ujsť komplexný gastronomický zážitok v podobe chutného jedla, kvalitných nápojov, príjemného prostredia, usmievavého personálu a bezkonkurenčných cien.

Podporte mladých, nadšených študentov, budúcich podnikateľov v oblasti hotelierstva a gastronómie.

 


Novinky

17.07.2019 09:06:25 Naše mesto

ÚVZ SR: Ponúknite deťom vodu, odnaučte ich od sladených a energetických nápojov

Najvhodnejší nápoj pre deti je voda, na spestrenie pitného režimu im môžete ponúknuť nesladený bylinkový či ovocný čaj alebo nesýtenú ...

16.07.2019 14:37:12 Kultúra

Preneste sa do stredoveku. Pätnásty ročník Šášovských hradných hier klope na dvere

Obľúbené Šášovské hradné hry sa vracajú k osvedčenému scenáru. Kým vlani bol program po prvýkrát v rukách šermiarov, tento rok sa opäť ...

11.07.2019 08:42:15 Šport

Atletika: Adam Hriň dvojnásobným majstrom Slovenska

Prvý júlový víkend sa v Košiciach konali Majstrovstvá Slovenska atletického dorastu. Farby nášho Atletického klubu zastupovalo šesť atlétov. Najlepšie sa darilo ...

11.07.2019 08:38:39 Šport

Cyklistika: Simona Záhorcová sa stala juniorskou vicemajsterkou Slovenska

Na spoločných Majstrovstvá Slovenska a Čiech v časovke jednotlivcov na 20,5 km štartovali aj juniorky a juniori z Cyklistického klubu MŠK Žiar ...

11.07.2019 08:35:44 Kultúra

Pripomenuli sme si 150 rokov od smrti Štefana Moysesa

Pri príležitosti 150. výročia úmrtia Štefana Moysesa sa vo štvrtok 4. júla uskutočnilo spomienkové stretnutie Pocta Moysesovi. Spomienkové stretnutie organizoval ...

09.07.2019 13:29:44 Naše mesto

Odkrývame históriu: Výskum v kaštieli I.

V týchto dňoch bol ukončený historicko - architektonický výskum v kaštieli, ktorý realizovali študenti Univerzity v Trnave pod vedením Ing. arch. Ivana Gojdiča. ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 SMS info - odoberajte SMS od mesta priamo do vášho mobilu
 E-mail info - dostávajte oznamy a správy z diania v meste priamo do vašej e-mailovej schránky