Mesto Žiar nad Hronom má ako jedna z mála samospráv na Slovensku vybudovanú technickú infraštruktúru na vysokej úrovni, pri ktorej by malo dosahovať vyššiu mieru vytriedených a zhodnotených množstiev jednotlivých zložiek komunálnych odpadov. V súčasnosti sa priemer úrovne zhodnotenia komunálnych odpadov krajín Európskej únie pohybuje v rozmedzí od 28-45%, priemer Slovenska 10% a priemer mesta Žiar nad Hronom 14-15%, v roku 2016 sme dosiahli vďaka množstvu vyprodukovaného a zhodnoteného biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO) úroveň 29%.Jednoznačným cieľom mesta v tejto oblasti je teda zintenzívniť úroveň triedenia komunálnych odpadov.
V predchádzajúcom čísle novín sme vás informovali o vykonanej analýze odpadu z nádob na zmesový komunálny odpad z časti KBV, ktorú pracovníci odboru odpadového hospodárstva zorganizovali ešte v marci tohto roku. Z rozboru sme zistili, že v predmetnej vzorke zmesového komunálneho odpadu sa okrem iného nachádzalo cca 52 % BRKO. Pre porovnanie celoslovenský priemer z vykonaných analýz hovorí o úrovni 45% BRKO v zmesovom odpade.
Vyplývajúc z vyššie uvedených skutočností, jedným z krokov, ktoré mesto pripravuje je zavedenie zberu a následného nakladania s biologicky rozložiteľnými kuchynskými odpadmi v našom meste.
Vo všeobecnosti ide o všetky odpady organického pôvodu (organická biomasa), ktoré sú schopné sa rozložiť anaeróbnym alebo aeróbnym spôsobom. Jeho typickou vlastnosťou je biologická aktivita, počas ktorej sa jednotlivé časti odpadu za vhodných podmienok rozkladajú, ničia sa choroboplodné zárodky a biomasa sa mení na minerálnu hmotu obohatenú o humus – kompost (kvalitné prírodné hnojivo).
Medzi biologicky rozložiteľné komunálne odpady zaraďujeme:
Povinnosť zabezpečiť zber a vykonávanie triedeného zberu bioodpadov má obec jednoznačne stanovenú zo zákona o odpadoch. Táto povinnosť má však svoj environmentálny ako aj ekonomický rozmer:
V predchádzajúcom článku sme uviedli, že medzi biologicky rozložiteľné komunálne odpady zaraďujeme:
Každý tento druh má osobitný režim nakladania, podrobnosti ustanovuje všeobecne záväzné nariadenie č. 2/2017 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Žiar nad Hronom, ktoré nadobudne účinnosť od 7. 6. 2017. V súčasnosti sa v meste realizuje zber zelených odpadov a použitých jedlých olejov a tukov z domácností. V skratke si zopakujeme akým spôsobom.
Zber zeleného odpadu sa realizuje v časti KBV uložením odpadu k stojisku, následným nahlásením na odbor odpadového hospodárstva MsÚ. V časti IBV sa prednostne vykonáva režim domáceho kompostovania, v prípade, že ide o množstvá, ktoré nie je pôvodca schopný skompostovať v domácom kompostovisku, môže takýto odpad vyložiť pred svoju nehnuteľnosť v termíne zvozu tohto druhu odpadu podľa kalendára vývozu triedených zložiek KO na príslušný rok (www.ziar.sk).
Zber použitých jedlých olejov a tukov z domácností sa realizuje kontajnerovým zberom, a to tak, že sa ukladá v PET fľašiach do hnedých zberných nádob s označením POUŽITÝ JEDLÝ OLEJ Z DOMÁCNOSTÍ. Olej sa nevylieva priamo do zbernej nádoby, ale umiestnený v PET fľašiach! V KBV sú zberné nádoby umiestnené v stojiskách zberných nádob (240 l), v časti IBV rozmiestnené na verejnom priestranstve (1100 l).
Posledným druhom odpadu zostáva kuchynský odpad z domácností, ktorého zber mesto postupne začne zavádzať.
Mesto Žiar nad Hronom ako jedno z mála miest na Slovensku spúšťa zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností. Z dôvodu nastavenia účinného a funkčného systému zberu začíname so zberom postupne v jednotlivých častiach KBV. Podrobné informácie týkajúce sa zavádzania systému v jednotlivých lokalitách mesta budú poskytované predsedom bytových spoločenstiev (zástupcom vlastníkov bytov), zverejňované na webovom sídle mesta a sú k dispozícii na odbore odpadového hospodárstva na Msú.
Ako a do čoho zbierať kuchynský odpad? 3 jednoduché kroky:
Interval vývozu zberných nádob je minimálne 1 x 14 dní zo stojísk zberných nádob. Reálne intervaly vývozov zberných nádob budú zabezpečované v závislosti od množstva uloženého biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu, tak aby sa zamedzilo ich preplňovaniu a vzniku zápachu. Na začiatku je navrhnutý zber 2 x týždenne zo stojísk zberných nádob, tento interval bude upravený podľa potreby po zavedení zberu.
Vyzbieraný kuchynský odpad bude ďalej spracovávaný v zariadeniach na zhodnocovanie odpadov Centra zhodnocovania odpadov v Žiari nad Hronom, ale v inom vhodnom zariadení.
Mesto bude zavádzať zber postupne. Prvou lokalitou, kde začne zber bude časť ETAPA. Do vybraných stojísk sa umiestnia zberné nádoby na tento druh odpadu, do domácnosti sa odovzdajú vedierka a informačné letáky v spolupráci s predsedami bytových spoločenstiev. Užívatelia stojísk zberných nádob, ktoré budú vybavené a zahrnuté do systému zberu, budú vopred informovaní.
V prípade akýchkoľvek problémov, ktoré vzniknú pri zbere kuchynského odpadu, alebo otázok týkajúcich sa zberu tohto druhu odpadu, je potrebné kontaktovať odbor odpadového hospodárstva (tel. 678 71 24, 678 71 25).
V časti IBV sa prednostne vykonáva režim domáceho kompostovania, v prípade, že ide o množstvá, ktoré nie je pôvodca schopný skompostovať v domácom kompostovisku, môže takýto odpad vyložiť pred svoju nehnuteľnosť v termíne zvozu tohto druhu odpadu podľa kalendára vývozu triedených zložiek KO na príslušný rok.
Bioodpad vhodný na kompostovanie tvorí 30-45 % z celkového množstva odpadu. Konečný produkt, kompost, sa môže používať pri pestovaní rastlín ako organicko-minerálne hnojivo.
Ideálna je zmes najrozličnejších materiálov, nielen čo sa týka obsahu živín, ale aj štruktúry. Priebeh kompostovania závisí od správneho pomeru surovín, ktoré kompostujeme. V zásade existujú dva typy surovín:
„zelené" - vlhké, mäkké, zelené suroviny (bohaté na dusík),
„hnedé" - suché, tvrdšie, sajúce suroviny (bohaté na uhlík).
Ideálne je zmiešať jedno vedro zeleného materiálu s jedným alebo dvomi vedrami hnedého materiálu a dobre premiešať. Ak práve nemáme k dispozícii prírodný hnedý materiál, môžeme použiť stlačený papier, lepenku, škatuľu od vajíčok, piliny atď. Tým dosiahneme, že materiál na kompostovanie bude vlhký, a zároveň bude mať veľa vzduchových priestorov - tak ako zdravá pôda.
Celým tajomstvom správneho kompostovania je vytvorenie ideálnych podmienok pre baktérie, huby a ďalšie tvory zodpovedné za proces rozkladania. A tým sa darí práve vo vlhkom prostredí s dostatkom vzduchu. Pri správnych podmienkach sa kolónie baktérií môžu každú hodinu zdvojnásobiť. Zvyšovanie teploty kompostu spôsobuje predovšetkým zvyšovanie počtu baktérií, ich dýchanie, trávenie a rozmnožovanie a premena energie uloženej v surovinách v hromade. Výborne sa darí najmä termofilným baktériám. Keď hromada ochladne, zostáva v nej veľa potravy pre larvy a menšie živočíchy. Kompost sa stane magnetom pre všetky možné živočíchy vrátane väčších druhov.
Cieľom kompostovania je premeniť organický odpad pomocou prirodzeného rozkladu do formy, obmedzenej objemom i hmotnosťou, ktorá je neškodlivá, hygienicky a esteticky vyhovujúca. Ak odpad vhodný na kompostovanie končí na skládkach, prebieha v nich množstvo i nebezpečných reakcií, z ktorých mnohé dodnes nepoznáme. Triedením odpadu, vrátane toho organického, predchádzame tak ekologickým škodám (záber pôdy, znečisťovanie vody, pôdy a vzduchu, plytvanie neobnoviteľnými ako aj obnoviteľnými zdrojmi), ako aj ekonomickým (platíme zbytočne za likvidáciu odpadu, prichádzame o hodnotné suroviny, ktoré zväčša dovážame, atď.) a etickým škodám (ničenie prirodzených biotopov, ktoré sprevádza každá ťažba nových surovín, plytvanie prírodných zdrojov, o ktoré pripravujeme budúce generácie, atď.) Je na každom z nás, aby sme pomohli životnému prostrediu, generáciám, ktoré prídu po nás, a tiež vlastnej peňaženke.
Kompost môžeme použiť v zeleninovej a okrasnej záhrade,na trávnik, k stromom a krom, ale aj do kvetináčov. Viac informácií o domácom kompostovaní môžete nájsť: www.priateliazeme.sk/spz.
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky pripravilo informačné letáky o tom, ako sa dá v domácnosti predchádzať vzniku odpadu, ako si doma môžete vyrobiť kvalitný kompost a využiť ho, ako funguje komunitné kompostovanie, ako využiť biologický rozložiteľný odpad na záhrade a 10 tipov ako neplytvať potravinami.
Na čítanie:
Súvisiace sekcie:
© 2014 Mesto Žiar nad Hronom, Š. Moysesa 46, 965 01 Žiar nad Hronom, +421 45 678 71 53, msu@ziar.sk, Viac kontaktov
webmaster@ziar.sk. Vyhlásenie o prístupnosti