Šport

Mesto zastrešuje prevádzku a správu viacerých športových zariadení, ktoré sú dostupné pre mestské športové kluby a verejnosť. Počas letnej sezóny nahrádza krytú plaváreň plážové kúpalisko. Od roku 2009 sa vybudovalo päť verejných športovísk, pričom tri sú situované medzi bytovými domami na sídlisku Pod vŕšky, Centrum II., pri Námestí Matice slovenskej, v areáli Základnej školy na Jilemnického ulici a na Partizánskej ulici, v časti Medzi vodami.

Na jeseň 2014 bola na Hviezdoslavovej ulici otvorená prvá oddychová zóna s multifunkčným ihriskom a bežeckou dráhou. V roku 2016 mesto vybudovalo ďalšiu Oddychovú zónu Etapa, ktorej dominuje dráha pre in-line korčuliarov, nechýba atraktívne detské ihrisko, 3D prvky zvieratiek a mládež a vyznávači fitness môžu využívať workout. Súčasťou oddychovej zóny sú aj chodníky pre peších, lavičky a množstvo novovysadenej zelene.

Pumptrackovú dráhu, ktorá sa nachádza na tzv. sídlisku Hviezdoška, odovzdalo mesto do užívania v októbri 2016. Dráha je určená najmä pre bikerov, ale využívať sa môže aj v zimných mesiacoch ako kopec na sánkovanie. Celková dĺžka dráhy je približne 150 metrov a skladá sa z troch okruhov.

Futbalový štadión prešiel veľkou rekonštrukciou a otvorený bol v auguste 2017. Jediné, čo opticky zostalo na svojom mieste, je hlavná tribúna a garáže. Všetko sa zmenilo podľa štandardov UEFA 2. Hracia plocha, ktorá je osvetlená štyrmi 37-metrovými stožiarmi, sa presunula o viac ako 20 metrov k hlavnej tribúne, vznikli nové miesta na sedenie, nové oplotenie, parkovacie miesta a vstupné brány. Zápasy z tribún môže sledovať až 2 284 ľudí.

Zatiaľ poslednou oddychovou zónou je Letný pavilón na Námestí Matice slovenskej, ktorá bola otvorená v júli 2016. Tretia oddychová zóna stojí na kruhovej betónovej časti námestia. Žiarčanom má priniesť priestor na oddych a osvieženie počas horúcich letný dní. Na svoje si prídu aj deti, ktorým sú k dispozícii herné prvky a priestor na rôzne hry. Samotný pavilón sa skladá prevažne z drevených prvkov, nechýba však ani kontajnerová zeleň. V strede sa nachádza aj fontána, ktorá je pustená až do večerných hodín.

História športu v Žiari nad Hronom

Už začiatkom 20. storočia vznikali na území mesta prvé športové spolky - telovýchovné jednoty. V roku 1938 vznikol tenisový spolok a šachový klub. Po vojne sa vyvíjal predovšetkým futbal. S výstavbou Závodu SNP sa spája vznik Telovýchovnej jednoty ZSNP, ktorá postupne združovala 15 športových oddielov. V roku 2003 Športový klub ZSNP zanikol a neskôr vznikol Mestský športový klub, ktorý existuje dodnes.

Súvisiace stránky:

Na čítanie:

 

Tagy

logo_mestske_noviny.png
logo_atv.png
logo_mskc.png
logo_kinohron.png
logo_technicke_sro.png
logo_technicke_as.png
logo_msk.png
logo_fkpohronie.png