História tradičných svätokrížskych jarmokov siaha až do stredoveku

10.10.2024 08:26:42
História tradičných svätokrížskych jarmokov siaha až do stredoveku

História tradičných svätokrížskych jarmokov, ktoré sa preslávili v širšom regióne, siaha až do stredoveku. Svätý Kríž (pôvodný názov dnešného Žiaru nad Hronom) dostal mestské práva už v roku 1246. No to ho ešte neoprávňovalo organizovať trhy. Jarmočné právo bolo v minulosti dosť výnimočným, najmä tým, že ho udeľoval sám panovník a hoci bolo zdrojom značných finančných príjmov, bolo prísne regulované. Pravdepodobne v polovici 15. storočia sa tu začali konať pravidelné týždenné trhy v pondelok.

Jarmočné privilégium mestečku udelil v roku 1501 kráľ Vladislav II. Trhy sa konali na Valentína (14.2.), Juraja (24.4.), Kozmu a Damiána (27.9.) a asi aj v deň Povýšenia Kríža (14.9.). Pred výročným výkladným jarmokom sa konali dobytčie trhy. Jarmočné poplatky boli slušným príjmom mesta. Keďže konať sa mohli len tri ročne, mešťanostovia sa obrátili na ďalšieho panovníka Leopolda I. v roku 1690, aby im právomoci rozšíril. Kráľ ich žiadosti vyhovel, povolil konanie ďalších troch jarmokov a navyše mohli organizovať aj tri dobytčie trhy. Možnosti na obchodovanie sa teda rozšírili. Svätorkížske jarmoky sa stali vychýrenými v širšom okolí a okrem obchodného významu plnili aj kultúrno – spoločenskú funkciu. Ľudia sa tu stretávali a zabávali, veď konanie jarmoku pripadlo vždy na nejaký sviatok.

Vo Svätom Kríži sa práve vďaka pravidelným jarmokom vyformovalo špeciálne doplnkové zamestnanie, prevažne pre ženy – hurkárstvo a pečienkárstvo. V 19. a 20. storočí sa tunajšie hurkárky túlali po jarmokoch po značnej časti Slovenska a predávali vychýrené dobroty. Zabíjačkové špeciality sa predpekali doma. Mäso, jaternice i omáčka z uvarených vnútorností sa piekli v chlebovej peci vo veľkých glazovaných misách, ktoré sa kupovali od hrnčiarov z Brehov. Pečené mäso sa pripravovalo bez koreninových prísad, len vo vlastnej šťave. Hurky zas boli pečené v horúcom vzduchu chlebovej pece, bezprostredne po dopečení mäsa. Celý proces mal prísnu receptúru. Výrobou a predajom špecialít sa zaoberalo viacero tunajších rodín, napríklad Hurtíkovci, Líškovci, Zúbrikovci, Dvornákovci či Rakovskí.

Nielen chuť a tradičná lokálna receptúra boli príznačné pre tunajšie hurkárky. Na jarmokoch sa preslávili aj spôsobom predaja, pri ktorom nechýbal humor, srdečnosť, zľavy pre nezamestnaných a deti.

Po druhej svetovej vojne jarmoky postupne zanikali. S prerušením tejto tradície sa vytratilo aj majstrovstvo typického svätokrížskeho hurkárstva a pečienkárstva.

Slávu svätokrížskych jarmokov, ktorá sa tu udržiavala stovky rokov, sa snaží obnoviť mesto Žiar nad Hronom konaním Žiarskeho jarmoku. Jeho prvý ročník sa uskutočnil v roku 1992. Za viac ako 30 rokov existencie sa z neho stalo vyhľadávané podujatie, na ktorom návštevníci nájdu množstvo typických jarmočných dobrôt, obľúbený mladý burčiak, výrobky remeselníkov, ponuku predajcov rôzneho sortimentu. Samozrejme, súčasťou Žiarskeho jarmoku je aj zábava. Kultúrny program na jarmočnom pódiu tvoria vystúpenia hudobných a tanečných interpretov a skupín. K jarmoku neodmysliteľne patria kolotoče a zábavné atrakcie. Tých býva na jarmoku viac ako dosť.

Rozlohou a počtom predajcov patrí Žiarsky jarmok medzi najväčšie jarmoky na Slovensku. Počas troch dní ho navštívi viac ako 30 tisíc návštevníkov, ktorí si môžu vyberať z ponuky viac ako 600 predajcov.

 

Ďalšie články - Naše mesto

Živý kútik je otvorený pre verejnosť, areál dostane nové oplotenie
16.05.2025 08:15:23

Živý kútik je otvorený pre verejnosť, areál dostane nové oplotenie

Po uvoľnení opatrení spojených so slintačkou a krívačkou u poľnohospodárskych zvierat je Žiarska Minizoo alebo Živý kútik od pondelka, 12. mája, opäť prístupný pre verejnosť. Areál so zvieratkami sa po novom dočká aj opráv – pôvodné, opotrebované...

Odkrývame históriu mesta: Gabriel Zerdahelyi: biskup učenec
16.05.2025 08:08:53

Odkrývame históriu mesta: Gabriel Zerdahelyi: biskup učenec

Nástupcom Františka Berchtolda na stolci banskobystrického biskupa bol Gabriel Zerdahelyi, narodený na Slovensku v roku 1742 v Nitrianskej Strede v rodine maďarskej aristokracie s dlhým rodokmeňom. Pápež Pius VII. ho po dlhej kariére v katolíckej...

S kosením mesta sa začalo o desať dní neskôr, ako v minulom roku: Všetko to závisí od počasia, vysvetľuje riaditeľ TS Igor Rozenberg
15.05.2025 11:20:49

S kosením mesta sa začalo o desať dní neskôr, ako v minulom roku: Všetko to závisí od počasia, vysvetľuje riaditeľ TS Igor Rozenberg

S kosením mesta sa začalo 18. apríla, aktuálne sú pokosené už dve tretiny mesta. Ako prvé začali Technické služby (TS) s kosením v časti Pod Vŕšky a IBV smerom až po futbalový štadión. Ďalej sa začalo kosiť od Ulice SNP, postupne (smerom k Ladomerskej...

Plážové kúpalisko si aj tento rok vezme do prenájmu súkromný podnikateľ, otvoriť ho chce od 14. júna
13.05.2025 07:23:34

Plážové kúpalisko si aj tento rok vezme do prenájmu súkromný podnikateľ, otvoriť ho chce od 14. júna

Aprílové Mestské zastupiteľstvo udelilo súhlas Technickým službám spol s r. o., aby areál plážového kúpaliska prenajali súkromnému podnikateľovi zo spoločnosti BM Group aj tento rok, a to v období od 1. júna 2025 do 31. augusta 2025 za sumu 20-tisíc...

logo_mestske_noviny.png
logo_atv.png
logo_mskc.png
logo_kinohron.png
logo_technicke_sro.png
logo_technicke_as.png
logo_msk.png
logo_fkpohronie.png