Mesto Žiar nad Hronom

Dnes je 31.05.2023, meniny má Petronela/Petrana.   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

30.05.2023 14:35:52 Naše mesto

Žiarsky útulok dostal dotáciu na kastráciu sučiek na Kortíne

Útulok Žiarsky chlpáč získal v tomto roku dotáciu na kastráciu sučiek na Kortíne. Z Banskobystrického samosprávneho kraja sa im podarilo ...

29.05.2023 08:15:12 Šport

Najmladšie atlétky hviezdami v štvorboji

V stredu, 24. mája 2023 sa v Krupine konalo prvé kolo Majstrovstiev stredoslovenského atletického zväzu najmladšieho žiactva a vložené preteky ...

23.05.2023 10:16:01 Šport

Žiarski stolní tenisti boli na majstrovstvách úspešní

Žiarskym stolným tenistom sa opäť darilo. Mládežníci zo stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom načasovali svoju formu výborne, keď ich ...

22.05.2023 08:29:08 Šport

Čokotretry v Žiari nad Hronom sa zúčastnilo viac ako 500 detí

História Čokoládovej tretry siaha až do bývalého Československa, dá sa teda povedať, že má už 60 rokov. V roku 2017 ...

19.05.2023 10:16:20 Naše mesto

Do práce cestuje výlučne na bicykli. Denne tak absolvuje 60 kilometrov

Viete si predstaviť, že dochádzate každý deň do práce na bicykli? A teraz nemáme na mysli do práce napríklad v ...

19.05.2023 08:13:23 Naše mesto

Do zberných nádob na kuchynský odpad sa dávajú biologicky rozložiteľné vrecia

Mesto Žiar nad Hronom v roku 2022 požiadalo Environmentálny fond o poskytnutie príspevku na podporu zberu a následného triedenia biologicky ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 Pomoc Ukrajine
 Nová aplikácia do telefónu - SOM - Správy o meste - odkaz sa otvorí v novom okne