Dnes je 10.05.2021, meniny má Viktória.   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

07.05.2021 08:06:21 Naše mesto

Pripomíname si 76 rokov od ukončenia 2. svetovej vojny

Druhá svetová vojna v rokoch 1939 – 1945 bola najväčším vojenským konfliktom v dejinách ľudstva, pri ktorom prišlo o život viac ako 60 ...

06.05.2021 11:04:38 Naše mesto

Fungovanie základných škôl sa vrátilo do normálu

Ako prví sa pred niekoľkými týždňami do škôl vrátili žiaci prvého stupňa. Od 19. apríla sú naspäť v školských laviciach ...

04.05.2021 14:46:15 Šport

Ungvarský získal prvý bod do Svetového pohára

Uplynulý víkend v nedeľu 2. mája sa v Plzni konal svetový pohár juniorov „GRAND PRIX WEST BOHEMIA“. Za účasti 14 ...

04.05.2021 10:39:31 Naše mesto

Odkrývame históriu mesta: Džbány z biskupského kaštieľa

V nálezoch keramiky, a to nielen v našom kaštieli, prevláda takzvaná kuchynská keramika. Používala sa, ako názov hovorí, v kuchyni ...

30.04.2021 09:29:24 Naše mesto

Vyčistime si naše mesto a okolie 2021

Pred pár dňami,  22. apríla, si svet pripomenul dôležitosť našej Zeme a životného prostredia počas Medzinárodného Dňa Zeme. Tento deň ...

29.04.2021 13:45:53 Naše mesto

Zastupiteľstvo po prvýkrát v kaštieli

Vo štvrtok 29. apríla sa konalo slávnostné mestské zastupiteľstvo. Poslanci totiž po prvýkrát zasadali v žiarskom kaštieli. Pri tejto príležitosti otvorili ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky - stránka sa otvorí v novom okne
 Nová aplikácia do telefónu - SOM - Správy o meste - odkaz sa otvorí v novom okne