Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.
Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.
A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.
Peter Mosný
Súvisiace články:
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Staré mesto
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Naše mesto a doba rímska
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Slovania
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Stredovek
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Chráňme si mesto
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Tragické výročie
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Kostol v Kupči
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Vznik Žiarskej kotliny
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Počiatky osídlenia Žiarskej kotliny
- Po stopách histórie a pamiatkach mesta: Žiarska kotlina v mladšej dobe kamennej
Ďalšie články - Naše mesto

Ako je to s prenájmom a budovaním parkovacích miest? Žiadostí je veľa, na odpovede sa čaká aj rok, mesto vysvetľuje, prečo je tomu tak
Do redakcie Mestských novín nám prišiel podnet o tom, ako má obyvateľ podanú žiadosť o prenájom parkovacieho miesta (PM) a na výsledok čaká už vyše roka. Rovnako tak sa majitelia prevádzok v meste čoraz častejšie dopytujú na vyhradené parkovanie...

Biskupský kaštieľ ostáva aj počas leta pre verejnosť uzavretý
Pre zriedkavé, no stále sa vyskytujúce prípady nedodržiavania bezpečnosti pripomíname širokej verejnosti, že biskupský kaštieľ ostáva aj počas letných školských prázdnin a dovolenkového obdobia, teda mesiacov júl a august 2025, pre návštevníkov úplne...

Nemocnica AGEL Žiar nad Hronom si pripomenula Svetový deň darcov krvi špeciálnym odberom
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si každoročne pripomíname 14. júna, pripravila Nemocnica AGEL Žiar nad Hronom vo štvrtok 19. júna špeciálny odber krvi. Cieľom bolo nielen poďakovať pravidelným darcom za ich nezištnú pomoc, ale aj...

Odkrývame históriu mesta: Okná do duše kaštieľa
V polovici marca tohto roka začal v biskupskom kaštieli proces výmeny všetkých okien, nielen tých smerujúcich do parku a do mesta, ale aj tých ukazujúcich vnútorné nádvorie a tiež v biskupovej súkromnej kaplnke. Ich výmena je jedným z dvoch hlavných...
Najnovšie články

Biskupský kaštieľ ostáva aj počas leta pre verejnosť uzavretý

Slovenský pohár v cestnej cyklistike sa opäť vracia do Žiaru nad Hronom a okolia

Odkrývame históriu mesta: Okná do duše kaštieľa
