Mesto Žiar nad Hronom

Dnes je 28.11.2021, meniny má Henrieta.   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

26.11.2021 12:57:52 Naše mesto

Zmeny v doručovaní sobotňajšej tlače od roku 2022

Doručovanie dennej tlače Slovenkou poštou v sobotu nie je súčasťou univerzálnej služby, ktorá je poskytovaná pre iné produkty v rozsahu ...

26.11.2021 09:47:43 Naše mesto

Dočasná zmena otváracích hodín v Tescu a Kauflande

V súvislosti s vyhláseným lockdownom nám zmenu otváracích hodní nahlásili aj hypermarkety Tesco a Kaufland. Dočasná zmena otváracích hodín na ...

24.11.2021 13:50:50 Naše mesto

Ježiško v špeciálnej škole

Skoro každé dieťa má istotu, že Ježiško príde aj tento rok. Sú však medzi nami deti, ktoré si týmto faktom ...

24.11.2021 10:02:14 Naše mesto

Odkrývame históriu mesta: Vojnové udalosti v kaštieli

Vráťme sa ešte na chvíľu k dobe vojnovej a pripomeňme si ju niekoľkými vetami, ktoré nám viac priblížia udalosti v ...

22.11.2021 08:34:27 Naše mesto

Prvý závan zimy

Tohtoročná jeseň, najmä druhá polovica, nás sprevádza anticyklonálne ladeným počasím – to znamená, že prevažujú dni bez zrážok s bohatou ...

19.11.2021 11:01:02 Naše mesto

Deti už môžu písať Ježiškovi, pošle im milý darček

Deti z celého Slovenska i sveta môžu aj v tomto roku písať Ježiškovi na adresu „Ježiško 999 99“, Slovenská pošta ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky - stránka sa otvorí v novom okne
 Nová aplikácia do telefónu - SOM - Správy o meste - odkaz sa otvorí v novom okne