Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.
Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.
A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.
Peter Mosný
Súvisiace články:
30.05.2023 14:35:52 Naše mesto
Útulok Žiarsky chlpáč získal v tomto roku dotáciu na kastráciu sučiek na Kortíne. Z Banskobystrického samosprávneho kraja sa im podarilo ...
29.05.2023 08:15:12 Šport
V stredu, 24. mája 2023 sa v Krupine konalo prvé kolo Majstrovstiev stredoslovenského atletického zväzu najmladšieho žiactva a vložené preteky ...
23.05.2023 10:16:01 Šport
Žiarskym stolným tenistom sa opäť darilo. Mládežníci zo stolnotenisového klubu MŠK Žiar nad Hronom načasovali svoju formu výborne, keď ich ...
22.05.2023 08:29:08 Šport
História Čokoládovej tretry siaha až do bývalého Československa, dá sa teda povedať, že má už 60 rokov. V roku 2017 ...
19.05.2023 10:16:20 Naše mesto
Viete si predstaviť, že dochádzate každý deň do práce na bicykli? A teraz nemáme na mysli do práce napríklad v ...
19.05.2023 08:13:23 Naše mesto
Mesto Žiar nad Hronom v roku 2022 požiadalo Environmentálny fond o poskytnutie príspevku na podporu zberu a následného triedenia biologicky ...
© 2014 Mesto Žiar nad Hronom, Š. Moysesa 46, 965 01 Žiar nad Hronom, +421 45 678 71 53, msu@ziar.sk, Viac kontaktov
webmaster@ziar.sk. Vyhlásenie o prístupnosti