Dnes je 03.12.2020, meniny má Oldrich.   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

27.11.2020 08:17:30 Naše mesto

Polícia varuje: V predvianočnom období pozor na zlodejov

Opäť je tu čas vianočný a nakupovanie darčekov je už v plnom prúde. Polícia upozorňuje občanov, že v predvianočnom období ...

26.11.2020 08:38:25 Naše mesto

Podvodník žiadal od dôchodkyne 8 000 eur na injekciu pre dcéru

Polícia vo viacerých okresoch Banskobystrického kraja opäť zaznamenala prípady, ktoré súvisia s podvodmi na senioroch.  Páchateľ, ktorý zatelefonoval 77-ročnej dôchodkyni, ...

24.11.2020 08:24:06 Naše mesto

Ježiškovi môžu deti písať aj tento rok

Aj v tomto roku môžu deti z celého Slovenska i sveta písať prostredníctvom Slovenskej pošty Ježiškovi. Pohľadnice alebo listy pošlú ...

23.11.2020 08:59:48 Naše mesto

Zima pomaly začína

V posledných dňoch sa v oblasti tlakovej výše vyskytovala nad naším územím výrazná inverzia, ktorá bola sprevádzaná nízkou oblačnosťou a ...

23.11.2020 08:53:20 Naše mesto

Parkovisko so 40 parkovacími miestami

Okrem rekonštrukcie samotnej budovy pri kaštieli, z ktorej sa stane domov pre seniorov, sa opravuje aj oporný historický múr a ...

19.11.2020 10:43:56 Kultúra

Spisovateľ Peter Šrank s novou knihou Ako som prišiel o panenstvá

Viem, jedna láska je vždy prvá, začína Miroslav Válek svoju báseň. Pre Pyka, hlavného hrdinu tohto poviedkového románu, sa však ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 Nová aplikácia do telefónu - SOM - Správy o meste - odkaz sa otvorí v novom okne
 Sčítanie obyvateľov 2021