Dnes je 23.02.2019, meniny má Roman(a).   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

20.02.2019 08:35:26 Šport

Žiarski karatisti patria medzi európsku špičku

Upršané mesto Aalborg na severe Dánska sa 8. - 10. februára 2019 stalo dejiskom juniorských Majstrovstiev Európy v karate. Na šampionáte ...

19.02.2019 11:18:44 Naše mesto

Triedenie odpadu má zmysel

Medziročne produkcia komunálnych odpadov na Slovensku, ale aj v našom meste postupne stúpa. Pred pár rokmi sme na Slovensku vyprodukovali na ...

18.02.2019 08:35:32 Naše mesto

Zima pomaly poľavuje. Aký bude koniec februára?

Výrazné teplotné skoky z posledných dní mnohých možno prekvapili, no z pohľadu počasia nejde o tak nezvyčajný jav. Je bežné, že v zimných mesiacoch ...

14.02.2019 10:06:52 Kultúra

Filmy, ktoré menia životný štýl prichádzajú do Žiaru nad Hronom

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm zavíta 26. februára do žiarskeho Kina Hron. Pre návštevníkov je pripravený pestrý program dokumentárnych ...

14.02.2019 08:48:12 Naše mesto

Žiarska nemocnica dostala pre novorodencov monitory dychu

Desať monitorov dychu dostalo od Nadácie Križovatka Novorodenecké oddelenie Nemocnice Svet zdravia Žiar nad Hronom. Monitory kontrolujú dýchanie dieťaťa a ...

13.02.2019 14:30:15 Šport

Basketbal: Mladší žiaci si poradili s Liptovským Mikulášom

Sobota 09.02.2019 Mladší žiaci MŠK BK Žiar nad Hronom – MBK Liptovský Mikuláš 79:29 Body: Kret a Kartík po 14 b., ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 Voľby prezidenta Slovenskej republiky
 Voľby do Európskeho parlamentu 2019