Dnes je 21.11.2018, meniny má Elvíra.   

Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Zverejnené: 09.11.2015 10:51:17 |   | vytlačiť
obr: Po stopách histórie a pamiatkach mesta: O svätokrížskom podevníku

Skončil žiarsky jarmok. A je čas trochu zhodnotiť jeho prínos aj pre tradície mesta.

Aby som začal, ako sa hovorí, od Adama. Pred niekoľkými týždňami sme skúšobne spravili prvý „výpal" v peci na chlieb vo svätokrížskom dome. Prišiel aj primátor Antal a po ochutnávke prvých produktov pece rozhodol: „Na jarmoku otvoríme dom a budeme piecť podymníky." Nasledovalo niekoľko ďalších skúšobných výpalov. Či sa to podarilo, to už musia povedať návštevníci jarmoku, ktorí žiarske podymníky ochutnali. A je treba povedať, že ochutnávačov bolo neúrekom. Aj keď sme otvorili na svätokrížskom dome len pec, myslím si, že na úvod to nebol zlý počin.

A teraz trochu do histórie. Čo to je podymník? Ako sa píše, je to placka z upečeného cesta, ktorá obsahuje múku, vodu a soľ. Je to veľmi jednoduchá, a tým aj veľmi zdravá potravina, zvlášť v tomto období prímesí, „éčiek" a rôznych chemických prídavkov. Placky sa považujú za najstaršiu formu chleba, u nás sa udržiavala ich príprava až do začiatku minulého storočia v rodinách chudobných uhliarov, drevorubačov a pastierov. Placky sa piekli pri pečení chleba v chlebovej peci z kysnutého chlebového cesta, a to buď pred, alebo po pečení v ešte teplej peci. Nimi sa nahrádzal nedostatok chleba a jedol sa aj ako samostatné jedlo, alebo sa namáčal do tekutých jedál, polievok a omáčok. Neskoršie sa začali placky piecť na masti alebo oleji (ale to nie je náš prípad) v panviciach alebo v pekáčoch. Ich pomenovanie malo viacero ľudových názvov: osúch, posúch, kabáč, lokša, bugač, lepník, moskoľ, opresnok, atď. Jeho pôvodný názov však pochádza z toho, že sa pieklo pod plameňom v dyme, ktorý vychádzal z pece. A preto najstaršie názvy sú poplameník či podymník. A tu sme pri merite veci: počas jarmoku prichádzalo veľa ľudí a medzi nimi bol aj bývalý obyvateľ domu, pán Majerský, ktorý povedal: „Vieš, starí Križania mi hovoria, že ako to voláte, veď to nebol podymník. V Kríži to bol vždy podevník." A máme tu ďalší názov. No, ale tento je náš, žiarsky, a tak v budúcnosti budeme popri žiarskych hurkách piecť aj žiarsky podevník. Lebo tak ho odteraz budeme nazývať a dbať nato, aby sa nespreneveril poplatnosti doby a času, aby bol vždy svojský - žiarsky. Na záver by som len chcel povedať, že aj takto ožíva história nášho mesta a musím pripomenúť, že veľmi chutná.

Peter Mosný

Súvisiace články:

 


Novinky

19.11.2018 09:46:31 Naše mesto

Ocenenie pamätným listom sv. Gorazda získala Dominika Veisová

Štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Krajňák ocenil, pri príležitosti 17. novembra ako Medzinárodného dňa študentstva, ako ...

19.11.2018 08:24:27 Naše mesto

Prvý závan zimy

Prvá polovica novembra sa z pohľadu teplôt prejavila mimoriadne teplotne nadpriemerná. Odchýlky od dlhodobého normálu dosiahli väčšinou 5 až 10°C, teda ...

16.11.2018 11:08:56 Naše mesto

Jednotka mala zastúpenie na medzinárodnej konferencii vo Varšave

Pedagogička Základnej školy na Ulici Dr. Janského Katarína Mlynárčiková navštívila Varšavu. V posledné októbrové dni reprezentovala Slovensko na výročnej konferencii v rámci ...

15.11.2018 09:06:17 Naše mesto

Zimná údržba sa začala aj bez snehu

Vo štvrtok 15. novembra sa oficiálne začala zimná údržba. Platiť bude až do 15. marca 2019. Na tento dátum musí ...

13.11.2018 08:38:51 Šport

Basketbal: Starší s dvoma víťazstvami proti Zvolenu

MŠK BK Žiar nad Hronom – BK ZŠ Zvolen 69:28 (12:8, 20:5, 17:11, 20:4) Body: Barcík Jakub 23, Valent Matej ...

13.11.2018 08:30:14 Kultúra

Bál Žiarčanov bude cirkusový

Pravidelne v januári sa v koná obľúbený Bál Žiarčanov a v týchto dňoch sa tak už pracuje na jeho prípravách. Poznáme aj meno ...


 Povinné zverejňovanie informácií
 SMS info - odoberajte SMS od mesta priamo do vášho mobilu
 E-mail info - dostávajte oznamy a správy z diania v meste priamo do vašej e-mailovej schránky