Mnohí z nás si profesionálnych športovcov predstavujeme ako ľudí, ktorí si úzkostlivo strážia svoju váhu a všetko, čo zjedia, si buď predtým odvážia, alebo neskôr poctivo odmakajú na tréningu. Vianoce sú však obdobie, kedy si každý z nás dopraje viac ako v bežné dni. Veď kto by odolal dobrotám na vianočnom stole? Či už sladkým koláčom, alebo pečenej rybe s majonézovým šalátom. Oslovili sme niektorých žiarskych športovcov, ktorí sa s nami podelili o to, ako u nich vyzerá Štedrý deň.
Deviatačka Nikola je žiačkou Základnej školy na Jilemnického ulici a pretekárka karate klubu v kata. Je tiež niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska v kata v štýle Goju ryu. Ako jej mama hovorí: „Keď sa doma je, nesmie chýbať.“
Na našom štedrovečernom stole býva zdravšia verzia vianočného menu, kde však nesmie chýbať oblátka s medom a cesnakom. Pôstnu kapustnicu vystrieda stredomorský šalát a kari losos s avokádovým dresingom. Po večer si pochutnáme na orechoch, ovocí a medovníčkoch.
Vďaka situácii, ktorá práve prebieha, vianočné sviatky strávim s rodičmi a doma.
Koláče nám nikdy na stole nechýbajú, ale pečieme ich z celozrnnej múky, a to medovníčky, makovú bábovku s citrónovou kôrou a jablkový koláč s orechmi.
Nie, čas čakania na večeru trávim so sestrami v prírode alebo vo wellness.
Lososa z obidvoch strán osolíme, potrieme olejom a vmasírujeme kari korenie. Pečieme desať minút v predhriatej rúre na 180 stupňov. V miske roztlačíme vidličkou avokádo, pridáme čerstvú bazalku, citrónovú šťavu a štipku soli. Všetko premiešame a servírujeme na tanier.
Silvester trávim s rodinou v domácom prostredí, keďže je situácia veľmi zlá a nemôžeme tráviť Silvester s priateľmi. Za lepších okolností sa stretávame s trénerom a jeho rodinou na námestí pri vianočnom stromčeku, spolu si pozrieme ohňostroj a zaželáme si všetko dobré do nového roka.
Veselé Vianoce plné radosti, nech všetkým šťastie stále praje, nech dobre zdravie slúži a v novom roku veľa nových síl v práci, pohodu a spokojnosť v osobnom živote.
Norbert Nagy je nielen dlhoročným pedagógom žiarskeho gymnázia, poslancom mestského zastupiteľstva, ale verejnosti je známy aj ako bývalý basketbalista, v súčasnosti basketbalový tréner.
Sme športovci celá rodina. Napriek tomu, Vianoce sú u nás o rodinných tradíciách. Takže náš štedrovečerný stôl je taký, aký sme mali ja aj moja manželka s našimi rodičmi, ktorí už, bohužiaľ, nie sú ani jeden medzi nami. Štedrá večera začína rozlomením vlašského orecha, prekrojením jablka a cesnaku s chlebom, následne manželka podáva oblátky s medom. Následne sa podáva biela, hríbová smotanová kapustnica s údeným mäsom. Na našom stole ale nesmú chýbať opekance s makom alebo s bryndzou, každý podľa chuti. A k rybiemu filé v trojobale sa podáva klasický majonézový zemiakový šalát.
Vianoce už tradične trávime s manželkou, s deťmi a s oboma kocúrmi na našej chalupe na lazoch Novej Bane. Na prvý sviatok vianočný sa ku nám pridá aj setra s jej rodinou a trávime takto sviatky viac dní spoločne.
Na našom stole nesmú chýbať medovníky, vanilkové rožky a opitý Izidor.
U nás je majsterka kuchárka moja žena. Pomôžem jej tým, že nezavadziam. Mne pripadá len úloha pripraviť na stôl zdravý orech, jablko a cesnak a peniaze pod obrus.
Typické naše jedlo je kapustnica. Na Vianoce jedávame bielu, smotanovú s údeným mäsom, akú varili naše maminy. Na Silvestra ale vždy od rána vonku v kotline varíme pri varenom vínku pravú silvestrovskú kapustnicu s mäsovými guľkami, akú vždy varil môj otec.
Silvester trávime ja a moja sestra s rodinami na našej spoločnej chalupe, tento rok príde aj môj veľmi dobrý kamarát, výborný basketbalový tréner zo Serede so svojou rodinou. Od rána spolu budeme variť kapustnicu, celý deň sa budeme zabávať a tešiť sa spolu večer na príchod Nového roku
Žiarčanom chcem zaželať krásne, hlavne pokojné vianočné sviatky v kruhu svojich najbližších. Do nového roku veľa zdravia, šťastia a, dúfam, skorý návrat do normálneho bežného života, aký sme niekedy všetci žili a možno sme si ho málo vážili. Ako poslanec dúfam, že v roku 2022 otvoríme novú krytú plaváreň a do všetkých nových športovísk sa, verím, rýchlo vrátia všetci športovci aj s trénermi a budú si šport môcť ľudia vychutnať v hľadisku aj priamo na športovisku.
Marek Janík sa špecializuje na rozvoj hráčov v mládežníckom hokeji, power – skating a video analýzu. Svoje pôsobenie v žiarskom klube vníma ako jedinečnú príležitosť a má ambície robiť hokej na profesionálnej úrovni v každej oblasti fungovania.
Tak toto je veľmi špecifická otázka. Nejdem sa zaoberať tým, ako to vyzerá na štedrovečernom stole u profesionálneho hráča, pretože sme mládežnícky klub. Ja osobne si myslím, že u štedrovečernej večere nie je dôvod sa pri mládežníckom hokeji nejako výrazne obmedzovať. Nech si naozaj každý dá to, na čo má chuť, alebo čo majú v rámci tradícií zaužívané. Akceptuje sa aj majonézový šalát.
Ja budem sviatky tráviť v kruhu rodiny doma v Prievidzi.
Čo sa koláčov týka, tak nepohrdnem naozaj skoro žiadnym. Je to možno aj tým, že počas roka ich skoro vôbec nejem, a cez sviatky si ich potom užijem. Typické koláče ani nemáme. Stôl je každoročne plný naozaj rôznymi dobrotami.
Na príprave sa podieľam tak, že ochutnávam, či je všetko správne dochutené.
Pre moju rodinu je úplne najtypickejší majonézový šalát, ale recept naň nemôžem prezradiť. (smiech)
Silvester trávim s priateľmi. Každoročne niekde inde. Kde budem tráviť tohtoročný Silvester, ešte neviem. Každoročne sa to rozhodne až na poslednú chvíľu.
Žiarčanom, ale aj všetkým ľudom, by som zaželal hlavne pevné zdravie a trpezlivosť a vieru, že ten nastávajúci rok už nebude v duchu covidovej situácie a my budeme môcť opäť normálne fungovať, trénovať, vzdelávať sa a podobne.
Dvadsaťtriročný Cedric je stredopoliarom futbalového klubu FK Pohronie. Do Žiaru nad Hronom prišiel z africkej krajiny Burkina Faso. V aktuálnej sezóne odohral za žiarsky klub 19 zápasov, v ktorých strelil dva góly.
V mojej rodine pripravujeme hlavne ryby, potom máme niektoré tradičné jedlá, ako napríklad „Tô“ (parené pečivo z kukuričnej múky s chuťou bobkového listu), podávané s rybou alebo iným mäsom a omáčkou. Ďalej podávame ryžu s omáčkou z arašidov. V mojej rodine nepodávame na štedrovečerný stôl žiadnu polievku, pretože v našej krajine polievky veľmi nejeme.
Tento rok budeme konečne tráviť Vianoce spoločne, na čo sa veľmi teším. Po dlhej dobe sa spolu opäť stretneme a zasadneme za jeden stôl.
Na štedrovečernom stole nesmie chýbať tradičný sladký pokrm s názvom Gnonmi. Je to niečo ako vyprážané hustejšie palacinkové cesto s chuťou vanilky.
Samozrejme, že sa podieľam na príprave vianočného jedla. Dokonca by som povedal, že som hlavný článok pri príprave štedrej večere! (smiech)
Potrebujeme: 3 šálky prosa, ciroku alebo kukuričnej múky, voda
Postup:
Jozef Jelža pôsobí ako manažér a hlavný tréner CTM v Cyklistickom klube MŠK Žiar nad Hronom.
Na vianočnom stole sa snažíme mať tradičné menu a športovci sa môžu tiež dosýta najesť. Cez deň, do večere, sa snažíme držať pôst a večer potom na nás čaká bohaté štedrovečerné menu: tvarohové opekance, vianočné oblátky, kapustnica je pôstna, mliečna alebo tradičná červená, vyprážané ryby a majonézový šalát aj s cibuľou.
Vianoce sa snažíme tráviť celá rodina pokope, pokiaľ je to možné.
Na našom vianočnom stole nesmú chýbať labky, linecké koláče a medovníčky. Posledné roky aj vianočný koláč a venčeky plnené vanilkovým krémom. Manželka zarobí cesto na medvedie labky a po odstáti ich plníme a pečieme v rúre, tá vôňa po vyklopení z formy je úžasná a po obalení v cukre sa môžu začať Vianoce.
Nech sa páči, medvedie labky: 500 g polohrubej múky, 250 g Hery, 1/2 prášku do pečiva, 200 g vlašských zomletých orechov, 2 vajíčka, práškový cukor.
Všetky ingrediencie spolu zamiešame a vyformujeme cesto. To necháme odstáť v chladničke a potom plníme do formičiek.
Silvester a príchod Nového roka trávime okrem rodiny aj s priateľmi, niekedy doma, niekedy na chate na horách, veľa zábavy a srandy.
Do Nového roka 2022 prajem všetkým Žiarčanom, aby bol kľudný, zdravý, bez stresov a zhonov. Nech sú ľudia k sebe ohľaduplnejší a milší a nech sa nedelia. Športovcom prajem, aby mohli trénovať naplno a podávať čo najlepšie výsledky a aby ich už nezastavili žiadne opatrenia a zranenia pri napĺňaní ich snov.
(li)
12.08.2022 11:46:21 Naše mesto
Činnosť útulku Žiarsky chlpáč, ktorý sa nachádza v našom meste, sa poriadne rozbieha. Vďaka rôznym akciám sa snažia dostať do ...
10.08.2022 07:44:48 Šport
V pondelok, 8. augusta sa na Slnečných jazerách v Senci začal prvý zo série troch medzinárodných mládežníckych turnajov Satelity 2022. ...
10.08.2022 06:41:03 Naše mesto
Počas tohto leta je situácia s vodou alarmujúca a dlhé suchá trápia aj zeleň a dreviny v Žiari nad Hronom. ...
05.08.2022 11:16:53 Šport
Vo štvrtok 28.7.2022 sa v klubovni BK v ZUS aréne uskutočnila ustanovujúca výkonná rada BK MŠK Žiar nad Hronom. Vedením ...
05.08.2022 10:32:54 Šport
Žiarski muži MBK idú do novej sezóny s vysokými ambíciami. Vo štvrtok, 4. augusta 2022 ju otvorili prvým tréningom. Žiarski ...
04.08.2022 10:56:20 Naše mesto
Od 1. júna 2022 sa mohli zamestnanci zapojiť do súťažnej časti kampane Do práce na bicykli 2022. Aj počas 9. ...
© 2014 Mesto Žiar nad Hronom, Š. Moysesa 46, 965 01 Žiar nad Hronom, +421 45 678 71 53, msu@ziar.sk, Viac kontaktov
webmaster@ziar.sk. Vyhlásenie o prístupnosti