Prekvapením tohtoročného Beer festu bola Zuzana Smatanová
Bodkou za kultúrnym letom v Žiari nad Hronom bol ďalší ročník obľúbeného Beer festu, ktorý sa uskutočnil v sobotu, 31. augusta, v Parku Štefana Moysesa. Tento rok sa žhavenia kotlín chytilo 14 družstiev, ktoré súťažili o titul najlepšej kotlíkovej špeciality a pivo návštevníkom čapovali v deviatich stánkoch malých slovenských pivovarov. Oživením kultúrneho programu bol koncert Zuzany Smatanovej, ktorý bol pre Žiarčanov darčekom od organizátorov.
Obľúbený festival piva, muziky a zábavy, spojený so súťažou vo varení kotlíkových špecialít tento rok navštívilo približne 1 060 ľudí. „Beer fest je vlastne ukončením leta, je to pre nás posledná letná akcia,“ priblížila za organizátorov Michaela Hric Pribilincová, riaditeľka Mestského kultúrneho centra s tým, že ide o akciu rodinného charakteru, na ktorej sa mesto v rámci udržiavania dobrých vzťahov pravidelne stretáva aj s inými organizáciami.
Prekvapením bol koncert speváčky Zuzany Smatanovej
Čo sa súťaže vo varení kotlíkových špecialít týka, tento rok sa do súťaže prihlásilo 14 tímov, ktoré okrem gulášov varili aj ďalšie špeciality. „Nešlo o typické guláše, preto sme to nazvali kotlíkovými špecialitami. Niektoré tímy varili držkovú alebo fazuľový guláš,“ priblížila Pribilincová.
Ku kotlíkovým špecialitám neodmysliteľne patrí pivo. „Tohtoročného Beer festu sa zúčastnili domáce pivovary, ktoré priniesli na ochutnávku aj svoje netradičné pivá. Tento rok sem prišlo deväť menších pivovarov, v ponuke si ľudia mohli nájsť čapované alko aj nealko pivá,“ dodala Pribilincová.
Pre návštevníkov bol pripravený bohatý kultúrny program, ktorý tesne pred podujatím doplnila „headlinerka“ Zuzana Smatanová. „Tento rok sa nám podarilo vďaka zisku z City festu ešte pozvať aj Zuzku Smatanovú, takže takto sme program doplnili. Bol to taký darček pre Žiarčanov,“ vysvetlila Pribilincová. Koncert Zuzany Smatanovej odznel ako prvý, už o 15. hodine, po ňom nasledovali Kabát Revival, Los Brados a Gipsy Čáve, ktorí boli záverečnou bodkou kultúrneho programu.
I keď Beer fest nie je podujatie vhodné pre deti, organizátori mysleli aj na najmladších. „Vieme, že rodičia sem deti berú, tak sme pre ne prichystali nafukovaciu šúchalu a rôzne súťaže pre deti. Pre deti boli tiež prichystané stánky s cukrovou vatou či popcornom,“ pokračovala riaditeľka MsKC.
Celým podujatím sprevádzal svojím vtipným a trefným prejavom osvedčený moderátor Richard Vrablec, ktorý počas podujatia niekoľkokrát zašiel medzi ľudí a robil s nimi vtipné súťaže, ako súťaž v krájaní cibule, súťaž o najdlhšiu šupku, ale aj súťaž v pití piva či v meraní sily. Okrem chutných kotlíkových špecialít si návštevníci mohli pochutnať na langošoch, haluškách či pečených kuriatkach.
Najmladší účastník súťaže vo varení kotlíkových špecialít mal len 16 rokov
Ako sme už vyššie spomínali, Beer festu sa zúčastnilo dohromady 14 tímov, pričom niektorí toto obľúbené podujatie navštívili už niekoľkokrát. Výnimkou nebol ani tím Takáčovcov z Galanty, ktorí tento rok varili v trojgeneračnej zostave - starý otec, otec a syn. Ako priblížil Takáč najstarší, Beer festu sa zúčastňujú pravidelne už od roku 2021 a ako sme sa ďalej dozvedeli, nejde o žiadnych kuchárov amatérov. Svoje kulinárske schopnosti si už stihli predviesť na podobných súťažiach vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku, Maďarsku, Rumunsku i v Česku. „V Nemecku sme dokonca vyhrali a vo Francúzsku sme skončili ôsmi z 250 účastníkov,“ vysvetlil starý otec Takáč.
A s čím tento rok prišli poraziť konkurenciu do Žiaru? „Na Beer feste sme varili bravčové líčka na slanine, na bôčiku a údených rebrách. Zo záhrady máme pór a ostatné bylinky a viac vám už nepoviem,“ dodal s tajomným úsmevom najstarší účastník tímu Takáčovcov. Nakoniec predsa len prezradil, že všetky suroviny sú domáce produkty, vrátane masti, slaniny, cibule, cesnaku či bielej papriky. „Stavili sme na overený recept, ktorý je bez zemiakov,“ dodal Takáč a poznamenal, že do Žiaru chodia veľmi radi. „Máme tu veľa známych, je tu fantastické prostredie. Môžem povedať, že Žiar radíme medzi prvé tri najlepšie mestá, ktoré sme navštívili,“ dodal dedo Takáč s úsmevom.
Takáčovci na Beer fest po prvýkrát vzali aj vnuka Patrika Takáča, ktorý bol vo veku 16 rokov zároveň najmladším účastníkom súťaže. Ako sa mu varilo spolu s otcom a starým otcom a ako priložil aj on ruku k dielu? „Krájal som cibuľu, papriku, dal som variť mäso, doma som pobalil a tu vybalil zas všetko potrebné,“ dodal Patrik s tým, že v Žiari sa mu veľmi páči. „Baví ma to, sú tu skvelí ľudia a fantastická atmosféra,“ dodal najmladší účastník festivalu s úsmevom.
Sily vo varení špecialít si okrem mesta a poslancov zmerali aj športovci, motorkári, hasiči či zamestnanci nemocnice
Tímom, ktorý sa na Beer feste ukázal tento rok prvýkrát a zároveň sa tak odlúčil od mestského tímu, bol tím MŠK, v zastúpení konateľa Mestského športového klubu, Janka Žiaka. Tím MŠK pozostával z rodinných príslušníkov, na pomoc prišiel aj Jozef Barniak zo stolnotenisového klubu.
Janko Žiak z MŠK ešte v úvode Beer festu získal ocenenie v súťaži v krájaní cibule, v ďalšej súťaži zas vyhrala jeho manželka, ktorá nakrájala šupku až 120 centimetrov dlhú. „Roky skúseností, ja varím a ja šúpem,“ zhodli sa manželia s úsmevom. Konateľ MŠK Janko Žiak je pritom už akousi stálicou tohto podujatia. „Ja som už x-krát na tomto podujatí, bol som už aj víťazom celého podujatia a máme za sebou aj niekoľko ocenení,“ dodal Janko s tým, že veľký podiel na týchto zásluhách má dobrý kolektív, ktorý vždy okolo seba mal.
Tento rok sa na Beer feste tím MŠK predstavil s „českou klasikou,“ s českým hovädzím gulášom. „Pre najbližších sme si zas pripravili špecialitu v podobe slivkových gulí s makom a šúľance s makom,“ vymenoval Janko Žiak. A v čom podľa neho spočíva tajomstvo dobrého kotlíkového gulášu? „Sortiment. Aby bolo kvalitné mäsko a potom je to už o dusení, správnom varení a o tom, kto má aké chute. Či chce niekto štipľavejší alebo hustejší guláš a podobne.“
Svoj gulášový tím na Beer feste malo aj mesto, ktoré sa nenechalo ničím zahanbiť. „Tento rok je guláš iný, pretože sa nám nepodarilo uloviť nejakú zverinu, takže tento rok to robíme bez nej,“ priblížil viceprimátor mesta Žiar nad Hronom Ladislav Kukolík, ktorého sme na Beer feste zastihli pri miešaní v kotlíku. „Tento rok robíme čistý hovädzí guláš z močingu, z lýtka, je to podľa nás najlepšie mäso na guláš,“ vysvetlil viceprimátor a dodal, že na prípravu takéhoto gulášu použili 15 kg hovädzieho mäsa a do vývaru použili aj bôčik. „Je tam pol litra kvalitného červeného suchého vína a samozrejme paprika, paradajky, hríbiky a špeciálne koreniny, tie si však už necháme pre seba,“ dodal Kukolík s úsmevom a zároveň poznamenal, že tímu v zastúpení mesta nejde o to, aby sa umiestnilo na pódiu, ale o to, aby ľudia prišli, vychutnali si dobré jedlo a zabavili sa.
Premiéru na Beer feste mali po prvýkrát motorkári Lovci Búrok z Ladomerskej Viesky, ktorí varili fazuľový guláš. „Fazuľový guláš je výnimočný pre to, pretože ho varíme všetci spolu a s láskou,“ zhodli sa motorkári. A mali zrejme aj pravdu, keďže si z podujatia odniesli až dve ocenenia, jedno za Naj tím a ďalšie za druhé miesto za najlepšiu kotlíkovú špecialitu.
Prvýkrát sa Beer festu zúčastnil aj tím s názvom Blaufuss Gurmani, ktorí už na prvý pohľad zaujali svojím netradičným oblečením – mladí obyvatelia dedinky Blaufuss neďaleko Krahúl si obliekli tradičné krahulské kroje, ktoré si prispôsobili horúcemu letnému počasiu – zdobené lajblíky nechali doma. „Veľmi sa nám tu páči, varili sme guláš z diviaka a budeme podávať aj chleba s masťou,“ prezradili spoločne aj to, že guláš varili po prvýkrát. „Máme medzi sebou ale aj poľovníkov, takže to pôjde samo,“ dodala partia s úsmevom. Kroje a dobrá nálada tohto tímu nakoniec zaujali aj porotu a aj keď sa neumiestnili v TOP trojke, porota im pri vyhodnotení výsledkov odovzdala aspoň netradičnú Cenu útechy.
Nemocničný tím zasahoval nielen pri guláši – ošetrovali sa aj drobné poranenia pri krájaní
Stálicou na Beer feste bol aj tím Agel žiarskej nemocnice, ktorý sa podujatia zúčastňuje každý rok. „Je to super akcia, nemocnica varila kotlíkový guláš s tajnými ingredienciami,“ zhodli sa v tíme. Na otázku, či sú tu dnes okrem varenia gulášu aj pracovne, odpovedala námestníčka žiarskej nemocnice s úsmevom: „Už sme vedľa stihli zachraňovať kolegov, keď sa porezali, tak sme boli nachystaní a pomohli sme.“
Ďalšou stálicou Beer festu bol aj tím v zastúpení mestských poslancov. „Tak, ako každý rok, aj tento rok zostávame verní klasike. Máme v guláši hovädzí základ, bravčové mäsko, dali sme tam dobré čerstvé zemiaky, aj staršie zemiaky. Gulášik sme varili tak, ako vždy, s láskou, pre našich priaznivcov, ktorých máme stále viac a viac,“ povedala s úsmevom mestská poslankyňa Gabriela Hajdoniová a dodala: „V tomto teple udržať suroviny bolo náročné, ale snažili sme sa a je tu úžasná atmosféra, aj vďaka dobrému kultúrnemu programu aj skvelému tímu ľudí.“
Tím hasičov sa tento rok rozdelil na tím profesionálnych hasičov a tím dobrovoľných hasičov. „Profesionálni hasiči varili guláš z hovädzieho mäska a bravčového a dobrovoľní hasiči uvarili držkový guláš, pre zmenu,“ priblížil hasič a mestský poslanec František Páleník, ktorý zhodnotil Beer fest nasledovne: „Je tu vynikajúco, každoročne sem chodíme, páči sa nám tu, som rád, že sa tu takáto akcia deje a Žiarčania si ju môžu vychutnať, ako dobré kapely, tak aj dobrý guláš,“ dodal.
Zuzana Smatanová leto miluje, Žiarčanom odkázala, aby si ho užili tiež
Headlinerom podujatia bola jednoznačne speváčka Zuzana Smatanová, ktorá podujatie otvorila. V Žiari vystúpila po dlhšom čase a my sme ju vyspovedali krátko po jej koncerte. „Milujem letné festivaly a toto je moje najšťastnejšie obdobie roka. Veľa cestujeme s kapelou, aj keď sú tu takéto podmienky, že je strašné teplo a potíme sa vo vlastnej šťave, ale ono to má svoje čaro,“ prezradila sympatická speváčka s tým, že tento koncert ešte nebol bodkou za letom. „Pre nás leto končí zrejme asi až koncom septembra, pretože v septembri ešte máme festivaly a mestské hrania,“ spomenula. Zuzana na žiarskom koncerte odohrala nové hity, aj tie staršie, zaujímalo nás preto, ktoré z jej hitov sú jej obľúbené. „Veľmi rada hrám určite Horou, vždy ma teší, keď si to ľudia spievajú. Z tých novších mám rada Sľub, že prežijem alebo Živá voda, V dobrom aj v zlom. To sú pesničky, ktoré viem, že so mnou rezonujú aj priamo na pódiu, aj so mnou to niečo robí. Že to naozaj nie sú len také odspievané pesničky, ale mám ich rada, aj emočne,“ dodala. A čo odkázala Žiarčanom? „Starajte sa o seba, aj o vaše duševné zdravie. A ešte vám odkazujem: užite si ešte krásne leto!“
Pivovary predstavili svoje najlepšie pivá, aj pivné novinky
Keďže Beer fest nie je len o kotlíkoch či dobrej muzike, ale aj o dobrom pive, o čom svedčí i názov podujatia, vyspovedali sme pri stánkoch pivárov a zisťovali sme, s čím sa predstavili na podujatí tento rok. Mnohí prišli s alko, ale aj s nealko pivami. Jedným z takých bolo aj nealkoholické pivo Pivea, ktoré čapovali v stánku firmy Fajnovô. „Pivea je taký medový špeciál, ide o nealkoholické nepasterizované nefiltrované pivo. Pijú ho viac ženy, hlavne teda šoféri. V Žiari ho už poznajú, pretože s ním sem chodíme každý rok a vždy sa naň veľmi tešia,“ vysvetlil Anton zo stánku firmy Fajnovô, ktorí i tento rok toto pivko Žiarčanom čapovali.
Pivovar Piešťany Simeon na Beer feste zas tento rok predstavil novinku v podobe takzvaného Malináča. „Je to pivný štýl sour, kyseláč. To sa kvasí dvoma spôsobmi – sú dva druhy kvasníc a pridáva sa do nich malinové a limetkové pyré, čiže je to veľmi svieže a ovocné,“ vysvetlili v stánku tohto pivovaru s tým, že ide o jediné nealko pivo, do ktorého dávajú ovocie.
Svoje zastúpenie na pivnom festivale mal aj kočovný pivovar Damian. „Pivo varíme už desať rokov, kočovný pivovar sme preto, lebo varíme naše pivá v iných pivovaroch, či už v Čechách, na Slovensku alebo v Chorvátsku. Recepty si robí sám majiteľ a diskutuje ich so sládkami,“ vysvetlili Dominik z pivovaru s tým, že na Beer feste mali okrem Malináča aj klasický Lager „desinku,“ IPU a APU nachmelenú a kyslé pivá.
Pristavili sme sa aj pri stánku 1. Zvolenského pivovaru, v ktorom varia pivo Vŕšky. „Na Beer fest chodíme pravidelne, máme veľmi radi túto akciu a naše pivko je to klasické, nefiltrované, nepasterizované. V ponuke máme na výčape 5 druhov pív,“ vysvetlil počas Beer festu Lukáš Richtárek, konateľ spoločnosti 1. Zvolenský pivovar a doplnil, že prišli aj s dvoma novinkami. „Jednou je Ibištek, ružová deviatka, je to pivko skôr pre ženy, keďže je svieža, no nie sladká zároveň. Druhou novinkou je IPA 11 v letnom prevedení, ktorá je mladučká, má asi len 15 dní, je to ešte taký pivný burčiak,“ dodal Richtárek s tým, že je rád, že si ľudia na Beer feste pýtali všetky pivá. Nás zaujalo jedno z nich, Živé pivo. „Živé pivo vzniklo tak, že jeho výrobný proces končí pred filtráciou a pasterizáciou, to znamená, že aj kvasinky a všetko živé, čo v tom pive je, teda všetky výživné látky, zostávajú zachované,“ vysvetlil nám.
Leto v Žiari máme za sebou, najbližšie čaká Žiarčanov SK/CZ párty a tradičný jarmok
Jedným z bodov programu bolo vyhodnotenie gulášov / kotlíkových špecialít. Vzorky na ochutnanie hodnotila štvorčlenná porota, zložená z organizátorov aj zo šéfkuchárov. Tí prihliadali nielen na chuť, ale aj na farbu či zloženie jednotlivých kotlíkových pokrmov. „Ochutnať 14 kotlíkových špecialít je dosť náročné, aj vyhodnotiť, ktorá z nich je najlepšia. Všetky boli naozaj výborné. Museli sme preto nejako vyraďovať a nakoniec sme sa zhodli na troch najlepších a z tých sme vybrali víťaza,“ priblížila počas podujatia riaditeľka MsKC Michaela Hric Pribilincová.
Okrem troch „pódiových“ ocenení porota udelila aj Cenu útechy – tú získalo spomínané družstvo Blaufuss Gurmani z okolia Krahúl. Cenu za Naj tím získali Lovci búrok, ktorí si zároveň za svoju fazuľovicu odniesli druhé miesto. Tretie miesto získali Svatkovci. Prvú cenu za najlepšiu kotlíkovú špecialitu získali minuloroční víťazi Takáčovci s ich bravčovými líčkami na slanine.
Beer fest máme úspešne za sebou, najbližšie Žiarčanov čakajú kultúrne podujatia ako SK/CZ PÁRTY – Veselica obľúbených hitov, ktorá sa uskutoční 27. septembra o 20.hodine v Hlavnej sále MsKC a tradičný žiarsky jarmok, ktorý otvorí svoje brány v dňoch 10. až 12. októbra v uliciach Žiaru nad Hronom.
(šov)
Foto: Peter Vörös
Ďalšie články - Kultúra
Planéta Pohybu: Z breakinu sa stal seriózny tanečný šport a my na to musíme reagovať
Tanečná škola Planéta Pohybu aj tento školský rok otvára svoje brány pre všetkých záujemcov, ktorí sa chcú učiť a zdokonaľovať v tanečnom štýle breakdance. O tom, aké novinky prináša tanečná škola, ale aj to, do akej miery ovplyvnili olympijské hry v...
Žiarčanka Katka: Depresiu porazila myšlienkami, vydala o nich zápisník
Katarína Tóthová zo Žiaru nad Hronom je na prvý pohľad útle žieňa, ktoré v sebe skrýva neskutočnú silu a chuť bojovať aj vtedy, keď to iní už vzdávajú. Porazila depresiu, úzkosti a myšlienky na samovraždu zahnala tým, že si našla koučku, ktorá ju...
Prekvapením tohtoročného Beer festu bola Zuzana Smatanová
Bodkou za kultúrnym letom v Žiari nad Hronom bol ďalší ročník obľúbeného Beer festu, ktorý sa uskutočnil v sobotu, 31. augusta, v Parku Štefana Moysesa. Tento rok sa žhavenia kotlín chytilo 14 družstiev, ktoré súťažili o titul najlepšej kotlíkovej...
Janko Kulich & Kolegium predstavujú nový videoklip k letnému country hitu z farmy A ty si sa tak tešila
Posledný výstrel tohto leta prinášajú na hudobnú scénu principáli kolotočiarskeho folkrocku Janko Kulich & Kolegium. Veselý country song s poetickým textom a nákazlivým refrénom je už druhým singlom kapely tohto leta. Spolu s ostatnými skladbami ho...