Ako správne kompostovať. Čo do kompostéra patrí a čo rozhodne nie?
S príchodom jari nám začína starostlivosť o záhradu, ktorá sa spája aj s množstvom zeleného odpadu. Okrem záhrad nám celoročne vzniká bioodpad aj v kuchyni. Obyvatelia ho často vhadzujú nielen do kontajnera na zmesové odpady, ale zvyknú takýto odpad aj spaľovať, čo má, samozrejme, negatívne dopady na naše životné prostredie. Neplytvajme s týmto materiálom, pretože ho môžeme premeniť na kvalitný substrát alebo hnojivo a vrátiť späť do záhrady. Kvalitný kompost si vieme vyrobiť už v priebehu niekoľkých mesiacov, ako na to? V prvom rade je dôležité, aby mali užitočné baktérie a pôdne organizmy vhodné podmienky pre svoj život.
Čo áno:
- záhradný odpad všetkého druhu (lístie, tráva, seno, slama, piliny, burina, drevná štiepka, hlina, odrezky z viniča, vychladnutý popol a uhlie z dreva),
- kuchynský odpad (čajové vrecúška, káva, podrvené škrupiny z vajec, bioodpad z kuchyne – šupky zo zeleniny a ovocia), podrvené orechové škrupiny, papierové vreckovky, zvyšky z varených jedál len v menších množstvách, a odporúča sa zmiešať ich s väčším množstvom suchého materiálu,
- trus bylinožravých zvierat (nie mačacie a psie výkaly, tie by kompost znehodnotili).
Čo nie:
- zvyšky mäsa, mliečne výrobky, ryby, plasty, kovy, sklo, textil, uhynuté zvieratá, piliny z drevotriesky, trus mäsožravých zvierat, chemicky ošetrené zvyšky.
Podstatné je, aby bola štruktúra materiálu čo najjemnejšia. Napríklad kosačka so zberným košom rozdrobí aj popadané lístie a tiež záhradný štiepkovač na odrezané konáre zo stromov a kríkov.
Výber vhodného miesta pre kompostér:
- kompostér umiestňujeme na náš pozemok, alebo na pozemok, na ktorom máme súhlas od majiteľa ,
- kompostér neumiestňovať na miesto, kde je v blízkosti zdroj pitnej vody ani záplavové územie,
- zabezpečiť priamy kontakt so zemou (kvôli lepšiemu prístupu mikroorganizmov a pôdnych organizmov ku kompostovanému materiálu),
- nie veľmi vzdialený od zdroja biologického odpadu, aby aj za daždivého počasia bol prístup k nemu pohodlný,
- nemal by byť vystavený celodennému slnku (ideálne polotieň),
- nechať si dostatočný priestor okolo kompostéra, aby sme mali bezproblémovú možnosť vyberania kompostu a manipulácie s náradím.
Základné podmienky kompostovania v 3 bodoch:
- 1. Veľkosť a skladba materiálov
- hnedé, tvrdé, drevené - ťažšie rozložiteľné materiály (tzv. uhlíkaté), ako sú tvrdšie časti zeleniny či stonky starších rastlín, drevo, platí, že čím sú častice menšie, tým sa rýchlejšie skompostujú (môžeme použiť záhradný drvič),
- mäkké, zelené materiály (dusíkaté) ako hnoj, pokosená tráva, kuchynský bioodpad sú ľahko rozložiteľné (nie je potrebné ich zmenšovať),
- objemový pomer dusíkatých a uhlíkatých materiálov by mal byť 1:1.
- 2. Prístup vzduchu a vody
- pôdne organizmy a užitočné baktérie potrebujú dostatok vlhkosti a neustály prísun vzduchu,
- ak sú tieto podmienky vyvážene kombinované, množia sa rýchlo,
- aj napriek tomu kompost z času na čas prevzdušňujeme - premiešavame (v opačnom prípade kompost iba hnije a zapácha).
- 3. Správna vlhkosť
- nedostatok vlhkosti môže spomaliť alebo až zastaviť proces rozkladu,
- nadmerná vlhkosť môže spôsobiť hnilobný proces,
- či je kompost správne vlhký môžeme zistiť len rukou, ak vytlačíme z materiálu len niekoľko kvapiek – všetko je v poriadku,
- ak potrebujeme zvýšiť vlhkosť kompostu - môžeme ho poliať, ak potrebujeme znížiť vlhkosť kompostu – pridáme suchý materiál.
A na záver pár základných bodov, vďaka ktorým zistíme, že náš kompost je zrelý:
- kompost má hnedú až tmavohnedú farbu
- drobno – hrudkovitú štruktúru
- nezapácha, vonia ako lesná pôda
Domácim kompostovaním predchádzame vzniku odpadu. Takýto materiál zhodnocujeme a opätovne ho využívame vo svojich záhradkách.
Ďalšie články - Naše mesto
Nové dopravné značky označujú vyhradené parkovacie miesta
V našom meste boli pred časom osadené nové dopravné značky, ktoré označujú vyhradené parkovacie miesta. Niektorí obyvatelia však s týmto dopravným značením majú problémy, preto sme o vysvetlenie požiadali náčelníka Mestskej polície v Žiari nad Hronom...
Poznáme víťazov technickej súťaže Mladý technik
V stredu 24. apríla sme spoznali víťazov 17. ročníka súťaže Mladý technik. Prehliadku technickej tvorivosti a výsledkov činnosti žiakov v technických krúžkoch zorganizovalo Centrum voľného času v Žiari nad Hronom. Mladý technik je súťaž určená pre...
Z aprílového zasadnutia mestského zastupiteľstva
Vo štvrtok 25. apríla sa uskutočnilo druhé riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom. Zúčastnilo sa ho 17 poslancov. Schválili na ňom, okrem iného, aj prijatie úverov od Environmentálneho fondu na fotovoltické články a rekonštrukciu...
Autobusová stanica bude mať konečne čakáreň
Autobusovú stanicu v Žiari nad Hronom niekoľko rokov prevádzkovala spoločnosť SAD Zvolen, od júla minulého roka má stanicu v prenájme mestská spoločnosť Technické služby. Samospráva ešte vlani na jar vypovedala zmluvu pôvodnému nájomcovi, dopravca...