Africké, juhoamerické či belgické jedlo aj v našom meste
Pozývame vás na 14. ročník festivalu dobrého jedla, chutí a vôní – Gastrofestival 2016, ktorý sa bude konať v dňoch 26. až 28. apríla tohto roku v priestoroch SOŠ obchodu a služieb na Jilemnického ulici.
Gastrofestival je už tradične praktickou maturitnou skúškou študentov odborov hotelová akadémia a podnikanie v remeslách a službách na SOŠ obchodu a služieb v Žiari nad Hronom. Študenti nás už teraz lákajú na mnoho zaujímavých jedál:
Reštaurácia Bruggy pozýva hostí na belgické špeciality ako Waterzooi z dusenej koreňovej zeleniny s kúskami morskej tresky, kuraciu paštétu s hroznovým dipom a bagetkou, žeruchovú polievku s plátkom opečenej anglickej slaniny, hovädzí flámsky guláš či zapekanú čakanku. Špecialitou reštaurácie bude dusený králik na tmavom pive so sušenými slivkami v pomarančovej šťave, podávaný s varenými baby zemiakmi. Po skvelom jedle môžete ochutnať typické belgické pivo.
Milovníkom steakov z kvalitnej hovädzej argentínskej sviečkovice odporúčame reštauráciu El imperio del sol. K steakom neodmysliteľne patria rôzne druhy omáčok, napríklad barbecue omáčka, pikantná salsa chimichurri a prílohy ako grilovaná zelenina či pečené zemiaky s rozmarínom. Ako studené predjedlo ponúka čerstvý tatársky biftek s opečenými toastami a pre tých, ktorí milujú polievky, netypickú krémovú kukuričnú polievku. K dobrému jedlu patrí červené suché víno z oblasti Chile alebo domáca citrusová a jazmínová limonáda.
Ochutnať môžete aj pštrosie mäso
Kúsok gastronómie a tradícií Afriky prináša reštaurácia Volstruis, ktorá sa zamerala na netradičné jedlá z oblasti Egypta, Juhoafrickej republiky, Maroka a Tuniska. Špecialitou budú pštrosie plátky na mandarínkovej omáčke s banánovým kuskusom. Pštrosie mäso patrí medzi najzdravšie na svete. Gurmáni si určite pochutia na marockom kuracom mäse so sladkými zemiakmi batatmi, arašidovej polievke, originálnom africkom čaji rooibos a kaktusovom miešanom nápoji.
Pre milovníkov slovenskej kuchyne
Slovenská koliba „Tristo hrmených“ ponúka tradičnú cesnakovú polievku s opekanými krutónmi, zabíjačkový tanier pre dve osoby, pečené bravčové rebrá na rozmaríne s opekanými zemiakmi. Samozrejme, nesmú chýbať strapačky s kyslou bielou kapustou a domácou slaninou a tradičné pivo regionálnej značky.
Ak milujete taliansku kuchyňu, tak reštaurácia La Strada Romana s domácimi cestovinami je pre vás to pravé. Študenti prevádzkujúci túto reštauráciu si pre hostí ako predjedlo pripravili zapekané plnené šampiňóny, špenátový krém s prosciuottom a opečenou bagetkou. Medzi hotové jedlá zaradili hovädziu sviečkovicu na rukole a teľacie plátky s pečenými zemiakmi a kapary omáčkou. Ako dezert odporúčajú pannacotu s horúcimi jahodami.
Keďže káva a dezert patria na koniec menu, rozprávková kaviareň Café La Fée vás pozýva na dobrú kávu a sladké dezerty ako napríklad baklava, créme brullée, čokoládový cheesecake s chilli, zapekané blumy (slivky) s čučoriedkami a krémom mascarpone alebo špeciálnu kávu s vanilkovou zmrzlinou.
Počas Gastrofestivalu sa študenti školy postarajú nielen o sýte žalúdky, ale aj o pekné účesy v kaderníctve Sofia, ktoré bude zriadené v talianskom štýle v rámci projektu Erasmus+ „Mládež a tradície otvárajú hranice“. Realizácia projektu končí v máji tohto roku.
Vo všetkých strediskách čaká zákazníkov štýlové prostredie, kvalitné služby, dobré jedlo, príjemný a usmievavý personál.
Ďalšie články - Naše mesto
Z aprílového zasadnutia mestského zastupiteľstva
Vo štvrtok 25. apríla sa uskutočnilo druhé riadne zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiari nad Hronom. Zúčastnilo sa ho 17 poslancov. Schválili na ňom, okrem iného, aj prijatie úverov od Environmentálneho fondu na fotovoltické články a rekonštrukciu...
Autobusová stanica bude mať konečne čakáreň
Autobusovú stanicu v Žiari nad Hronom niekoľko rokov prevádzkovala spoločnosť SAD Zvolen, od júla minulého roka má stanicu v prenájme mestská spoločnosť Technické služby. Samospráva ešte vlani na jar vypovedala zmluvu pôvodnému nájomcovi, dopravca...
Žiarski gymnazisti získali so svojím projektom viacero ocenení
V utorok 16. apríla sa v priestoroch slávnostnej auly Ekonomickej fakulty UMB uskutočnil Festival podnikavosti pod záštitou organizácie Rozbehni sa!, Banskobystrického samosprávneho kraja a Dobrého kraja, Rozvojovej agentúry BBSK. V projekte sa so...
Klienti zo sociálneho zariadenia v Ladomerskej Vieske sa presťahovali do nového
Projekt deinštitucionalizácie Zariadenia sociálnych služieb Radmera (predtým DSS Ladomerská Vieska) sa podarilo dotiahnuť do úspešného konca. Klienti môžu vďaka rozsiahlej rekonštrukcii žiť kvalitnejší život v podnetnom prostredí a byť integrovaní...